REUTERS

В Європейському Союзі закликають Російську Федерацію використати вплив на контрольованих нею бойовиків на Донбасі для повного виконання Мінських угод і заходів, що узгоджені на грудневому саміті лідерів країн "нормандського формату".

Про це йдеться у заяві речника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики, яка є у розпорядженні УНІАН.

Читайте такожЕскалація на Донбасі: США закликали Росію дотримуватися Мінських угод

Відео дня

"Повідомлення про воєнну ескалацію сьогодні вранці поблизу району Золотого із застосуванням забороненого Мінськими угодами озброєння, що призвело до людських жертв, викликають надзвичайну тривогу. Ці спроби наступу підтримуваними Росією збройними формуваннями повністю йдуть врозріз з погодженим режимом припинення вогню, котрий досі в повній мірі не дотримується", - наголошується в повідомленні.

При цьому сказано, що повне виконання Мінських угод і узгоджених заходів у Парижі на саміті лідерів країн "нормандського формату" мають вирішальне значення.

"Ми очікуємо, що Росія всебічно і негайно використає у цьому зв'язку свій вплив на збройні формування, які вона підтримує", - наголосили в ЄС.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 18 лютого, зранку збройні формування Російської Федерації атакували позиції підрозділів Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське, Хутір Вільний. Під вогневим прикриттям російські окупанти перейшли до активних наступальних дій та здійснили спробу просування через лінію розмежування.

Внаслідок бою один український військовослужбовець загинув, ще 5 дістали поранення.

Водночас було знищено чотирьох окупантів, шістьох поранено.

Читайте такожБрифінг Зеленського, керівництва РНБО та Генштабу щодо ситуації на Донбасі (відео)

Начальник Генерального штабу ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що російсько-окупаційні війська сьогодні хотіли захопити спостережні пункти Збройних сил України у зв'язку з п’ятими роковинами боїв за Дебальцеве.

Довідка УНІАН. За результатами "нормандського саміту", що відбувся 9 грудня в Парижі, лідери України, Німеччини, Франції та Росії погодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи з розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року. Лідери країн "нормандської четвірки" задекларували підтримку досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках ТКГ про відкриття нових пунктів пропуску через лінію розмежування. Також у комюніке йшлося про узгодження правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і так звану "формулу Штайнмаєра". Черговий саміт має відбутися в квітні в Берліні.