У МЗС дали роз’яснення для українців за кордоном, як діяти після закриття кордонів з 17 березня / фото УНІАН

Міністерство закордонних справ України запевняє, що зробить усе можливе, аби допомогти повернутися усім українцям після початку дії заборони на в’їзд в Україну з 17 березня.

Про це йдеться у роз'ясненнях МЗС про надзвичайні заходи у зв'язку пандемією коронавірусу.

Читайте такожДипломатичні установи України за кордоном працюватимуть дистанційно зі зверненнями громадян

Відео дня

Дипломати закликають усіх українців повернутись в Україну до 17 березня. Це стосується й іноземців, якщо вони мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні. Іноземців без відповідних документів пропускати не будуть.

Зовнішньополітичне відомство пояснює, що станом на зараз Україна не встановлювала обмежень на виїзд, проте, інша країна, до якої виїжджає громадянин, може мати обмеження на в’їзд.

"Також в'їзд дозволено для людей, які є подружжям або дітьми громадян України, працівниками іноземних дипломатичних представництв та консульських установ, акредитованих в Україні, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їхніх сімей, водіїв та обслуговуючого персоналу вантажних транспортних засобів, членів екіпажу", - заявили в МЗС.

Дипломати роз'яснюють, що робити українцям, які перебувають за кордоном у відпустці, короткостроковому відрядженні або з іншою метою, яка передбачає повернення додому в найближчі 2 тижні.

"Спробуйте знайти спосіб повернутися в Україну до 0:00 у ніч з 16 на 17 березня", - наголосили у відомстві.

Також МЗС радить зареєструватися у системі "Друг". За допомогою цієї системи українці повідомляють МЗС та всім закордонним дипломатичним установам про своє перебування у певній країні.

"Списки для повернення громадян України додому в разі термінової необхідності у період обмежень будуть формуватися, зокрема з використанням даних цієї системи", - йдеться у роз'ясненнях.

При цьому, всім, хто не встигне з об'єктивних причин повернутися до 17 березня (неможливість придбати квитки на рейси, поважні особисті обставини тощо), МЗС рекомендує звернутися до українських консульств.

"МЗС докладе всіх зусиль, щоб допомогти повернутися додому тим, хто потребує терміново повернутися в Україну до завершення періоду обмежень. Актуальна інформація буде надаватися на регулярній основі через усі офіційні канали комунікації, а також через закордонні дипломатичні установи", - повідомляють у відомстві.

Читайте такожУсі українці зможуть повернутися з-за кордону - Данілов

Також у МЗС пояснили, що робити, якщо українці перебувають за кордоном і не можуть зв’язатись із консульством через перевантаженість гарячої лінії.

"Зайдіть на сторінку посольства чи консульства України у вашій країні перебування. На ній ви знайдете адресу електронної пошти та посилання на сторінки у соцмережах. Ви можете написати своє звернення на цю адресу чи в повідомлення цих сторінок. Навіть на вихідних, ввечері чи вночі. Для цілодобового реагування в умовах особливого режиму роботи видане спеціальне розпорядження МЗС. Хоч і з чергою, але телефон гарячої лінії також продовжує працювати: +38 (044) 238-16-57", - йдеться у роз'ясненнях.

В МЗС нагадали, що з 17 березня до 3 квітня 107 пунктів пропуску припиняють свою роботу: "На пунктах пропуску усі громадяни проходитимуть температурний скринінг і вживатимуться відповідні заходи - людину направлятимуть на самоізоляцію додому на 14 днів, за необхідності - в медзаклад".

Як повідомляв УНІАН, 14 березня Кабмін тимчасово заборонив в'їзд в Україну іноземцям та закрив міжнародне регулярне пасажирське сполучення.

Так, рішенням передбачено тимчасово закрити з опівночі 17 березня до 3 квітня пункти пропуску через державний кордон для міжнародного регулярного пасажирського сполучення (за винятком низки категорій громадян); тимчасово заборонити з опівночі 16 березня до 3 квітня перетинання державного кордону на в'їзд в Україну для іноземців та осіб без громадянства (за винятком низки категорій громадян).