REUTERS

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, про це він сказав на прес-конференції в Москві за підсумками переговорів з фінським колегою.

«Зараз усі українські керівники ставлять в основу ідею про необхідність забезпечити повну тишу, цілковите припинення вогню на тривалий період, перш ніж можна буде вести мову про будь-які вибори», - сказав Лавров.

«Але всі пропозиції, які ми висуваємо – розширення кількості спостерігачів ОБСЄ, розміщення їх на цілодобовій основі в зонах безпеки вздовж лінії розмежування, розміщення їх на такій же основі в зонах складування важкого озброєння, - все це поки що провисає в повітрі», - наголосив він.

Відео дня

Як заявив Лавров, задля забезпечення військових аспектів Мінських домовленостей президент України Петро Порошенко запропонував президенту РФ Володимиру Путіну направити в цей район російських офіцерів, які разом з українськими офіцерами допомагали б вирішувати питання на місцевості.

Читайте такожРосія не згодна на місію ОБСЄ на кордоні до закріплення особливого статусу Донбасу

«Такий спільний центр було створено, ми виступали, аби в його роботі виступали і «представники Донбасу», і представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Нам здавалося, що це забезпечило б по-справжньому транспарентний і об'єктивний характер тих дій, що їх вживають у регіоні, але українська сторона всіляко блокувала роботу цього механізму, створеного на особисте прохання президента України», - сказав він.

«Зараз українське керівництво і зовсім ставить питання про те, щоб українські і російські офіцери Спільного центру роз'їхалися по різних населених пунктах», - додав Лавров.

Він вважає, що таким чином керівництво України не хоче «мати ефективного механізму виявлення порушень припинення вогню та запобігання таким порушенням».

Читайте такожЛавров заявив, що припинення вогню на Донбасі до "політичного врегулювання" не буде

Глава МЗС РФ заявив, що влада України відмовляється від діалогу з бойовиками і ставиться до цих людей з «презирством». Зокрема, за його словами, екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк охарактеризував їх словом «нелюди».