Президент України Віктор ЮЩЕНКО закликав країни НАТО не зважати на тиск Росії та запропонувати Україні План дій щодо набуття членства в Альянсі.

Про це В.ЮЩЕНКО заявив в інтерв’ю британському часопису “Таймс”.

На переконання В.ЮЩЕНКА, розширення Альянсу є вирішальним для європейської безпеки і єдиним способом забезпечити незалежність України.

Відео дня

Видання зазначає, що багато членів НАТО прагнуть “не вступати у суперечності з Москвою, яка проти вступу України в Альянс і погрожувала націлити на Київ ядерні ракети”.

Президент також заявив, що Україна зробила усе необхідне для отримання ПДЧ, і зараз все залежить виключно від країн-членів НАТО. При цьому він закликав союзників не використовувати суперечку між Президентом України та прем’єр-міністром Юлією ТИМОШЕНКО як привід для відмови у Плані дій щодо членства.

“Таймс” також нагадує, що Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп СХЕФЕР заявив цього тижня в Іспанії, що Росія не матиме права вето на вступ інших держав до Альянсу.

Як повідомляв УНІАН, 2-3 грудня у Брюсселі відбудеться засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ, на якому планується дати оцінку стану відносин НАТО з Україною та розглянути можливість надання Україні ПДЧ.

Україна сподівалась отримати ПДЧ ще у квітні цього року на саміті НАТО в Бухаресті, однак не отримала цього через опозицію ряду країн, зокрема, Німеччини, Франції та Бельгії, які вважали, що в Україні не достатньо єдності серед політичних сил щодо майбутнього відносин з НАТО та недостатня підтримка вступу до НАТО населенням.