Ірина Геращенко / kvedomosti.com

Про це на своїй сторінці у Facebook написала представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Читайте також"Мінський" формат не є самостійним, Геращенко очікує активізації "нормандських" переговорів

Вона зауважила, що провела зустріч із президентом Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером, на якій подякувала за зусилля МКЧХ за підтримку громадян, що постраждали від конфлікту.

Відео дня

"Україна в рамках роботи гуманітарної групи в Мінську наполягає на залученні МКЧХ до пошуку зниклих безвісти, звільнення заручників. Не було жодної з 50 зустрічей в Мінську, де б не піднімалося це питання. І немає пояснення, чому українські тюрми є відкритими для МКЧХ і інших міжнародних місій, натомість всі пенітенціарні установи залишаються закритими на окупованих територіях і в РФ, де є українські політв'язні", - наголосила депутат.

Вона також підкреслила, що представникам МКЧХ "не дозволяють провідати українців в ОРДЛО, передати їм листи чи посилки від родичів".

Крім того, зауважила перший віце-спікер, "ОРДЛО проти залучення МКЧХ до процесу звільнення заручників". "Ми пропонували, щоб спільна місія МКЧХ і комітет ООН з прав людини зібрали заяви тих людей, які є в списках ОРДЛО на звільнення, але які бажають залишитися на контрольованих українською владою територіях. Але на цьому етапі цю місію виконуватиме тільки представництво ООН з прав людини, так домовилися в Мінську", - зазначила Геращенко.

Вона додала, що робиться усе для того, щоб цей етап було пройдено якнайшвидше і було відкрито шлях до звільнення незаконно утримуваних українців.