Фото УНІАН

Як повідомляє інформаційне агентство FlashNord, йдеться про публікації українського бюро РІА «Новости» (24 лютого) та української «дочки» «Комсомольской правді» (22 лютого), в яких повідомлялося про фіксування по всій території Європи незначних концентрацій радіоактивного йоду-131. Одним з перших про витік йоду-131 повідомило видання The Independent Barents Observer. За його даними, першими відзначили наявність ізотопу в Норвегії в долині річки Паз.

У своїх публікаціях РІА «Новости» і «Комсомольская правда» приписали The Independent Barents Observer твердження, що «на українських атомних електростанціях існують серйозні проблеми з централізованим управлінням і виконанням норм і стандартів роботи».

Читайте такожЗМІ дізналися причину смерті у США співавтора "плану Артеменко" по Криму

Відео дня

«Цитата фальшива, нічого подібного немає в статті Barents Observer'а про витік йоду-131. Про Україну в цьому матеріалі взагалі немає жодного слова», - заявили в The Independent Barents Observer.

У виданні додали, що в їхній статті «не вказувалося пальцем ні на жодні об'єкти або країни, а наводилася лише думка голови секції аварійної готовності норвезького управління захисту від радіаційної загрози Астрід Ліланд, що викид йоду-131 «мав місце у Східній Європі».