Заяви Міністерства закордонних справ України стосовно російського посла Віктора ЧЕРНОМИРДІНА призведуть до «нового витка протистояння» між нашою державою та Російською Федерацією.

Як передає кореспондент УНІАН, таке переконання сьогодні в інтерв’ю журналістам висловив голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.

За його словами, не потрібно було із слів посла РФ в Україні В.ЧЕРНОМИРДІНА «робити вселенську політику і топ-новину, а треба було, можливо, провести відповідні розмови, і це дало б більше результату, ніж ці заяви».

Відео дня

В.ЛИТВИН підкреслив, що на сьогодні відносини між Україною і Росією «вже і так на найнижчій відмітці». На його думку, «треба бути більш спокійними і делікатними, виходити з того, що нам треба мати нормальні прогнозовані стосунки».

При цьому він додав, що цілком очевидним є те, що «ми даємо підстави про нас говорити відповідним тоном і відповідним чином оцінювати».

Також В.ЛИТВИН припустив, що у міністра закордонних справ є «набагато більше роботи, ніж проводити наради за участю заступників міністрів і послів з особливих доручень, як протидіяти голові ВР під час його візитів до Брюсселя і до Данії».

Спікер додав, що 3 березня поставить це запитання міністру закордонних справ Володимиру ОГРИЗКУ під час заслуховування інформації в парламенті щодо рішення Міжнародного суду ООН з приводу острова Зміїний.

За словами В.ЛИТВИНА, він не є прихильником зводень політичних рахунків і не відносить себе до тих політиків, котрі за межами України розказують, що «у країні всі погані, а він тільки один добрий».

В.ЛИТВИН підкреслив, що парламент хоче заслухати В.ОГРИЗКА щодо рішення Міжнародного суду ООН про розмежування континентального шельфу між україною та Румунією у Чорному морі.

За його словами, «якщо адміністративні кордони не були взяті до уваги (судом), які існували за часів Радянського Союзу, то чи не виникне спокуса в інших країн відповідним чином діяти».

«Я не є прихильником істерики, рівно як і не є прихильником, щоб видавати будь-які результати за перемогу», - додав В.ЛИТВИН.

За його словами, необхідно враховувати, що рішення суду є остаточним, і «треба думати, як жити далі».

В.ЛИТВИН підкреслив, що парламент саме в такому руслі має розглядати дане питання, щоб «це не був момент випускання пару і зведення політичних рахунків».