про зміни до Конституції - Київ. 5 червня, УНІАН. Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН наголошує, що у Президента Віктора ЮЩЕНКА немає правових підстав для оголошення всеукраїнського референдуму про внесення змін до Конституції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в інтерв’ю телеканалу “Рада”.

Спікер нагадав, що відповідно до законодавства України, для оголошення референдуму необхідно пройти досить складну процедуру, зокрема, створення ініціативних груп, збір не менше 3 млн. підписів громадян тощо.

Відео дня

В.ЛИТВИН вважає, що сьогодні Президенту «треба дуже добре думати перед тим, як намагатися реалізувати такий гострий механізм становлення думки людей».

Він нагадав, що на сьогодні вже є рішення ЦВК про необхідність проведення референдуму на предмет ставлення українського народу до НАТО. «Тому Президенту України треба думати, якщо він буде щось ініціювати, оскільки з’явиться і ця тема», - додав В.ЛИТВИН.

Голова ВР не виключає, що в разі оголошення В.ЮЩЕНКОМ референдуму про зміни до Конституції до цього будуть «підв’язані місцеві референдуми щодо ставлення до мовної тематики, до статусу окремих територій».

«Тому в наших неспокійних, бурхливих умовах, я переконаний, референдум як інструмент не повинен використовуватися в політичній боротьбі, бо інакше є загроза розриву, розшматування держави», - додав В.ЛИТВИН.

Спікер висловив переконання, що «до цього не дійде». За його словами, необхідно, якщо є «потреба і бажання, шукати інші форми апеляції до громадської думки».

В.ЛИТВИН нагадав, що сьогодні ВР ухвалила закон про всеукраїнський референдум, і це було результатом домовленостей між фракціями Партії регіонів та БЮТ.

За його словами, це, по суті, були пакетні домовленості, оскільки йшлося про відставку міністра оборони і про ухвалення даного закону, і ці домовленості були реалізовані «в процесі роздільного голосування».