Наступного тижня Європейська Комісія направить ще одну групу газових експертів до Росії та України.

Як передає власний кореспондент УНІАН, про це заявив сьогодні на прес-конференції Карл БІЛЬДТ - міністр закордонних справ Швеції, яка головуватиме в ЄС з 1 липня.

«Наступного тижня комісія направить ще одну групу на Схід», - сказав він.

Відео дня

Міністр зазначив, що на сьогодні європейська сторона має недостатньо фактів для того, щоб визначатися зі своїми діями щодо газової кризи у відносинах між Україною та ЄС.

«Коли ми матимемо факти - ми будемо знати, яку політику проводити. Але зараз ми говоримо про двостороннє питання яке країни мають вирішити між собою», - сказав він.

К.БІЛЬДТ також зазначив, що на сьогодні у ЄС немає грошей для кредитування України.

Як повідомляв УНІАН, 18 червня ц. р. в Брюсселі відбулося засідання газової координаційної групи ЄС за участю представників “Газпрому” та “Нафтогазу”, в ході якого обговорювалися дві ідеї: надання кредиту українській компанії для достатнього накопичення газу в ПСГ, або ж придбання газу та зберігання його в ПСГ України європейськими компаніями.

За словами Ю.ТИМОШЕНКО, для закачування до ПСГ достатньої кількості газу Україні потрібен кредит в 4 млрд. дол.

19 червня Президент Єврокомісії Жозе БАРРОЗУ за підсумками засідання Європейської Ради (самміту голів держав та урядів країн-членів ЄС – УНІАН) наголосив, що ЄС не може за Україну платити за газ. “Ми не маємо грошей в бюджеті”, - сказав він.

“Ця проблема дуже складна, оскільки головне в цьому – здатність України платити за газ, який вона споживає. Це не є сферою нашої відповідальності”, - додав Ж.БАРРОЗУ.

Він також зазначив, що у висновках, схвалених на засіданні Європейської Ради, міститься заклик до Росії та України поважати свої зобов’язання, щоб уникнути повторення ситуації з припиненням постачань газу до ЄС.