Колишній голова Національного банку Сергій ТІГІПКО вважає, що заступник голови Секретаріату Президента України Олександр ШЛАПАК мав би стати головою НБУ.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV в неділю, наголосивши на тому, що керівництво Нацбанку необхідно змінити.

«Він працював разом зі мною і Арсенієм ЯЦЕНЮКОМ у 2003-2004 роках, добре знає ситуацію, яка була дуже близька. Є повага від банків – сам більше 5 років працював у банку», - цитує С.ТІГІПКА Українська правда.

Відео дня

Банкір наголосив, що головою Нацбанку може бути лише "людина Президента".

«Президент може поставити питання про звільнення голови Нацбанку і про призначення. Призначити йому не вдасться, тому що немає більшості (у парламенті - УНІАН)», - зауважив він.

«Я б призначив першого заступника, це робиться через раду НБУ, де у Президента 50%, ще один голос можна взяти, і після цього подав би пана СТЕЛЬМАХА на звільнення. Тоді перший заступник міг би виконувати обов’язки і претендувати на те, щоб його проголосували», - вважає С.ТІГІПКО.

«Біда Нацбанку, що є дуже багато людей, які не знають, що таке комерційний банк. Тому люди є. Я можу сказати, що є й банкіри. Я б назвав Бориса ТИМОНЬКІНА - теж досвідчений і дуже гарний фахівець з комерційних банків», - додав він.

Крім того, прогнозуючи курс національної валюти на найближчі декілька тижнів, колишній голова НБУ зазначив, що курс має зупинитися на рівні 7,8-7,9 гривень за долар, «оскільки є макроекономічні підстави для такої стабілізації».

«Я вважаю, якщо б були ефективні дії Нацбанку, можна було б швидко повернути до курсу 7,7, у першу чергу, за рахунок жорстких адміністративних заходів», - зазначив банкір.

«Зараз банки всі знаходяться під дуже серйозним тиском Нацбанку, тому що всі взяли рефінансування. Зараз просто треба викликати банкірів і казати, який буде курс на наступний день», - повідомив С.ТІГІПКО.

Також, коментуючи заяву прем’єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО про те, що уряд орієнтується на усереднений курс у наступному році на рівні 7,5 гривень за долар, банкір сказав: «Поки що я бачив прогнози Кабміну 8,5-8,6, і це була абсолютна помилка».

«Якщо ви даєте такі прогнози, то вся економіка отримує сигнал, що буде такий курс. Це поганий сигнал. Дійсно, я б закладав 7,5», - заявив С.ТІГІПКО.

Крім того, він порадив громадянам тримати депозити або у західних банках, або у державних.