Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН вважає, що Конституційний Суд не ухвалить рішення, яким визнає неконституційним прийнятий парламентом закон про підвищення соціальних стандартів.

Про це він заявив на каналі «Інтер» в програмі «Велика політика з Євгенієм Кисельовим».

В.ЛИТВИН зауважив, що не може зрозуміти заяв прем’єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО про відмову виконувати закон щодо підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. «У мене з цього приводу були і вочевидь ще будуть дискусії з прем’єр-міністром», - сказав він.

Відео дня

В ЛИТВИН наголосив, що закон треба виконувати, а звернення до Конституційного Суду не звільняє від виконання закону. «От коли Конституційний Суд винесе вердикт, тоді будемо діяти інакше», - сказав голова ВР.

В.ЛИТВИН дуже сумнівається, що Конституційний Суд прийме рішення про неконституційність закону.

«Більше того, я переконаний, що Конституційний Суд не повинен відкривати провадження з цього питання», - сказав спікер.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України 20 жовтня ухвалила закон «Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати». Законом встановлюється прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць у розмірі з 1 листопада 2009 року – 701 грн., з 1 січня 2010 року – 825 грн., з 1 квітня – 839 грн., з 1 липня – 843 грн., з 1 жовтня – 861 грн., з 1 грудня – 875 грн. Крім того, законом встановлено мінімальну заробітну плату з 1 листопада 2009 року – 744 грн., з 1 січня 2010 року – 869 грн., з 1 квітня – 884 грн., з 1 липня – 888 грн., з 1 жовтня – 907 грн., з 1 грудня – 922 грн.

30 жовтня Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав цей закон.

5 листопада в КС надійшло подання 50 депутатів щодо конституційності закону про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

6 листопада Верховна Рада затвердила поправки до державного бюджету на 2009 рік, якими встановлюються механізми фінансування підвищення соціальних стандартів з 1 листопада.