Президент України Віктор ЮЩЕНКО доручив Службі безпеки України перевірити антикорупційну діяльність податкової та митної служб.

Як передає кореспондент УНІАН, таке доручення глава держави дав на нараді з питань протидії корупції, контрабанді, нелегальній міграції та наповнення бюджету.

В.ЮЩЕНКО зауважив, що, за оцінками фахівців, рівень тіньової економіки в Україні у першому кварталі поточного року зріс на 7%, порівняно з першим кварталом минулого року. За його словами, так могло відбутися лише за однієї умови - якщо працівники податкової, митної служб, міліції «зрослись з криміналітетом». «Без державного службовця тіні немає», - сказав В.ЮЩЕНКО. Він зауважив, що сьогодні тіньове виробництво становить 36% від офіційної статистики щодо внутрішнього валового продукту. Він закликав податківців спільно з урядом, який призначає керівників податкової служби, нести повну відповідальність за те, що відбувається в економіці.

Відео дня

В.ЮЩЕНКО висловив думку, що сьогодні сама влада, по суті, є корупціонером. Зокрема, він зауважив, що уряд цього року авансом стягнув податків і зборів на суму 12 млрд. грн. «Це не корупція? Скажіть, будь-ласка, за яким законом уряд та прем’єр-міністр наперед стягли 12 млрд. грн. Яким законом, пане генеральний прокурор і всі панове присутні? Чому ви дозволяєте так беззаконно поводитись Міністерству фінансів, міліції? Чи це не корупція в державі?», - запитав Президент.

Він також поцікавився, чому до сьогоднішнього дня ні прем’єр-міністр, ні міністр фінансів не відповіли за законом за стягнення податків наперед. «Чому не працює закон, чому не працює нагляд за додержанням закону?», - запитав В.ЮЩЕНКО, додавши, що хабарництво та корупція стають способом існування податкової інспекції.

«Кому ми доручаємо боротьбу з корупцією - тому, хто її творить», - заявив Президент.

Навівши конкретні факти корупції в податкових, в митних органах, В.ЮЩЕНКО дав доручення СБУ перевірити діяльність цих органів.

«Вибачте, що зриваюсь, але це не робота на Україну», - сказав Президент, зауваживши, що взагалі цим питанням мав би займатись не він, а правоохоронні органи та прем’єр-міністр.