Марина ОСТАПЕНКО
Причиною вчорашнього відключення енергопостачання київського телецентру став вихід з ладу трансформатора, а не диверсія.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні повідомила начальник прес-центру СБУ Марина ОСТАПЕНКО, відповідаючи на запитання журналістів на прес-конференції у Києві.

«Жодної диверсії не було абсолютно, причина – застаріле обладнання», - сказала вона, зазначивши, що цей об’єкт не підпорядкований СБУ, а знаходиться на балансі Кабінету міністрів.

Відео дня

«Як тільки це сталося, Президент дав нам доручення перевірити. Наші працівники з’ясували, що аварія сталася саме через те, що згорів трансформатор, тому що на одній з електричних ліній проводився ремонт, а друга не витримала навантаження», - зазначила М.ОСТАПЕНКО.

При цьому вона звернула увагу на той факт, що обладнання телецентру не оновлювалося з 60-х років і там замість сучасних деталей ще використовуються лампи з водяним охолодженням. На переконання М.ОСТАПЕНКО, враховуючи це, напевно треба ставити питання про оновлення обладнання до органу влади, який має фінансувати цей об’єкт, щоб у майбутньому на ньому не відбувалося подібних інцидентів.

Як повідомляв УНІАН, за інформацією компанії “Київенерго”, учора, 8 грудня, о 16.02 сталося відключення електропостачання телевізійної вежі (вул. Дорогожицька,10). Через це у столиці та ряді регіонів було припинено трансляцію більшості загальнонаціональних каналів.

Компанія з’ясувала, що причиною відключення стало пошкодження двох запобіжників на трансформаторі, який належить абоненту – Концерну РРТ, при цьому лінія з боку підстанції “Київенерго” залишалась під напругою.

Трансформаторна підстанція (ТП) телецентру обслуговується службами “Київенерго”. У компанії зауважили, що 8 грудня в ТП проводилися поточні сервісні електротехнічні роботи, які заздалегідь було погоджено зі споживачем. Чому у абонента запобіжники виявилися пошкодженими, наразі з’ясовується.

О 17.10 наслідки усунено та живлення відновлено.

Сьогодні, 9 грудня, Президент України Віктор ЮЩЕНКО попросив правоохоронні органи перевірити, чи не було диверсією проти нього вчорашнє відключення загальнонаціональних каналів.