Міністр юстиції України Микола ОНІЩУК упевнений, що “третій тур” президентських виборів не відбудеться.

Таку думку він висловив в інтерв’ю інтернет-виданню “Главред”.

Міністр підкреслив, що законом “Про вибори Президента України” непередбачене положення про можливість проведення третього туру виборів.

Відео дня

“І ситуація 2004 року, коли мало місце переголосування, вже не повториться”, - наголосив М.ОНІЩУК.

За його словами, проведення нових виборів можливо лише у випадку, передбаченому статтею 15 закону про вибори Президента, - якщо всі кандидати на пост глави держави знімуть свої кандидатури. М.ОНІЩУК вважає маловірогідним такий розвиток подій.

“Тож моя позиція така: вибори відбудуться, громадяни зроблять свій вибір. Оскільки закон не містить порогу явки виборців (тобто вона може бути навіть меншою за 50%), достатньо, аби один із кандидатів - за умови, коли обидва не відмовляються від участі у другому турі, - мав більшість голосів”, - сказав міністр.

Водночас він не виключив, що будуть спроби оскаржити результати виборів глави держави.

“Якщо відсоткова різниця між голосами, відданими за того чи іншого кандидата, буде незначною (1-1,5%), тоді варто очікувати судових позовів. Ідеться про Вищий адміністративний суд, який має виключну компетенцію розглядати подібні суперечки”, - сказав міністр. Саме тому, за словами М.ОНІЩУКА, до цього суду й прикута зараз така увага політикуму.

Водночас міністр переконаний, що саме громадяни України, а не суди, вирішать долю виборів. “Інакше це означатиме, що нам необхідно закреслити останні п’ять років розвитку країни, протягом яких ми вважали, що інститути демократії у нас набули сталості, а держава здатна забезпечити захист волевиявлення”, - підкреслив М.ОНІЩУК.