Заступник голови партії “Єдиний Центр”, народний депутат Леся ОРОБЕЦЬ вважає, що на готовність Європейського Союзу до діалогу Україна має відповісти одним голосом.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі партії.

«Нова українська влада повинна максимально використати готовність Європейського Союзу до активізації двосторонньої співпраці. Або ми виводимо зовнішню політику за межі політичної колотнечі та піару недолугих політиканів, або ж надовго втрачаємо надію на порозуміння з Європою», – заявила Л.ОРОБЕЦЬ, коментуючи прийняття Європарламентом резолюції, якою європейські депутати визнали Україну європейською країною, що поділяє з країнами-членами ЄС спільну історію та спільні цінності.

Відео дня

За словами депутата, перетворення євроінтеграції на інструмент внутрішньополітичної боротьби, а закордонних вояжів українських політиків на елемент самопіару надто дорого коштувало країні. «Як наслідок – жодного спільно реалізованого проекту, жодного реального кроку назустріч одне одному», – зауважила Л.ОРОБЕЦЬ.

Тим часом, на думку депутата, найкращі умови для прискорення євроінтеграційних процесів за участю України складаються саме зараз. «З одного боку, ЄС починає виходити з довголітньої інституційної кризи, яка закінчилася з прийняттям Лісабонського договору. Відтак, безпекові та зовнішні чинники знову набувають колишньої актуальності для Євросоюзу. З іншого – виборами, демократичність яких визнав увесь світ, Україна продемонструвала незворотність обраного у 2004 році курсу. Відтепер маємо унікальний збіг інтересів: ЄС – у просуванні власних цінностей, а України – в готовності їх приймати і розбудовувати», – зазначила Л.ОРОБЕЦЬ.

За оцінкою народного депутата, найбільші загрози втіленню цих амбітних планів знаходяться не ззовні, а в українському політикумі. «Якщо українські політики і надалі поливатимуть один одного брудом під час закордонних візитів, а не просуватимуть український інтерес, нас шануватимуть так само, як і сьогодні. Наша влада за кордоном має говорити одним голосом та однією мовою, а взяті на себе зобов’язання не відкладати у «довгий ящик» або ж звалювати їх провал на опонентів. Лише за таких умов європейське майбутнє України, яке підтримує більшість її громадян, набуде реальності і незворотності», – наголосила заступник голови “Єдиного Центру”.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого депутати Європарламенту схвалили резолюцію про ситуацію в Україні, у якій привітали Україну з чесними виборами. Депутати також визнали Україну європейською країною, що поділяє з країнами-членами ЄС спільну історію та спільні цінності, закликали Раду ЄС до надання мандату Єврокомісії на перегляд Угоди про спрощення візового режиму з Україною, у тому числі через створення “Дорожньої карти” для переходу до безвізового режиму. Депутати закликали до посилення економічної співпраці, співпраці у сфері енергетики та економічних і політичних реформ в Україні. Крім того, депутати засудили рішення Президента Віктора ЮЩЕНКА надати звання Героя України Степану Бандері і закликали нового Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА переглянути це рішення.