Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН пропонує завтра, 30 березня, провести засідання лідерів фракцій щодо питання визначення строків та механізмів проведення місцевих виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, з такою пропозицією В.ЛИТВИН виступив сьогодні під час погоджувальної ради. В.ЛИТВИН зауважив, що у ВР вже зареєстрований проект закону щодо внесення змін до Конституції стосовно збільшення до 5 років терміну повноважень місцевих органів влади. В.ЛИТВИН нагадав, що цей документ необхідно направити на висновок до Конституційного Суду.

Крім того, додав В.ЛИТВИН, після повернення цього документа з КС парламент має його ухвалити в першому читанні на цій же сесії. За словами голови ВР, на початку наступної сесії ВР зможе ухвалити цей документ в цілому з точною датою проведення наступних виборів до місцевих органів влади.

Відео дня

«Якщо йти за логікою цього документа, то вони вимальовуються у березні 2011 року», - сказав він.

Голова ВР також нагадав, що відповідні зміни необхідно прийняти і стосовно строку повноважень Верховної Ради АРК.

В.ЛИТВИН також нагадав, що при ухваленні постанови про перенесення місцевих виборів з 30 травня на більш пізній термін, комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування доручалося внести пропозиції у зв’язку з рішенням Конституційного Суду щодо виборів до Київської міської ради, а також зміни до законопроекту про зміни виборчої системи.

В.ЛИТВИН зауважив, що всі ці питання планувалося розглянути 30 березня на засіданні ВР. «Разом з тим, цілком очевидно, що без принципового вирішення проблем, про які я казав, немає сенсу розглядати ці законопроекти завтра, і я просив би провести окреме засідання погоджувальної ради», - сказав він.

В.ЛИТВИН зауважив, що це дало б змогу 13-16 квітня розглянути ці питання.