Сергій ВЛАСЕНКОНайнята Кабінетом міністрів для проведення аудиту діяльності попереднього уряду американська компанія Trout Cacheris може завдати шкоди державним інтересам України.

Як повідомили УНІАН у прес-службі БЮТ, про це заявив народний депутат від БЮТ Сергій ВЛАСЕНКО, коментуючи інформацію, що американська юридична компанія Trout Cacheris розпочала перевірку діяльності попереднього українського уряду.

«Під час проведення аудиту є цілком ймовірним отримання приватною іноземною компанією інформації, яка в Україні є інформацією з обмеженим доступом, зокрема, для службового користування, таємною або цілком таємною. Це може призвести до заподіяння шкоди державним інтересам України», - заявив С.ВЛАСЕНКО.

Відео дня

Крім того, народного депутата цікавить, чим саме займатиметься американська компанія в Україні.

«Відповідно до постанови Кабінету міністрів №334, Trout Cacheris запросили в Україну для аудиту, а сьогодні партнер цієї кампанії пан КАЧЕРІС заявив, що вони будуть займатися розслідуванням, а не аудитом. Складається враження, що або КАЧЕРІС угоду не читав, або в угоді АЗАРОВА щось не те мали на увазі», - зауважив С.ВЛАСЕНКО, додавши, що підтвердженням цього може бути той факт, що уряд з невідомих причин не хоче оприлюднювати вартість послуг компанії Trout Cacheris.

С.ВЛАСЕНКО також назвав «нульовою» юридичну силу ініційованого владою аудиту.

«Законодавство України не передбачає проведення будь-якого розслідування, не кажучи уже про «розслідування» діяльності уряду суверенної держави, навіть на замовлення наступного уряду цієї ж держави не тільки іноземними приватними компаніями, але й вітчизняними», - зазначив народний депутат.

За його словами, будь-які розслідування в Україні проводяться лише в межах «спеціальних процедур» - розслідування кримінальної справи, антимонопольне розслідування тощо - і лише державними уповноваженими установами, такими як: прокуратура, МВС, Антимонопольний комітет тощо.

«Жодних процедур розслідування будь-якою приватною компанією в українському законодавстві не передбачено, а відтак і не передбачено обов’язку будь-якої особи - як юридичної так і фізичної - брати участь в такому розслідуванні і тим більше надавати свідчення, пояснення тощо під час такого розслідування, бо юридична сила таких свідчень – нульова», - сказав С.ВЛАСЕНКО.

«Самі по собі вони є нікчемними з точки зору доказової сили. Вони можуть бути змінені особою, яка їх надала в будь-який момент без будь-яких наслідків для такої особи», - зауважив народний депутат.

Як повідомляв УНІАН, 13 травня уряд України підписав контракт з компанією Trout Cacheris, PLLC (США) про проведення аудиту фінансово-економічної діяльності органів державної влади в 2008-2009 роках.

Кошти на проведення аудиту передбачені законом про держбюджет на 2010 рік.

Опозиція вважає, що влада використовуватиме будь-які результати аудиту фінансово-господарської діяльності попереднього уряду для необгрунтованих звинувачень на адресу Ю.ТИМОШЕНКО.

Сьогодні на прес-конференції в УНІАН П.КАЧЕРІС заявив, що юридична фірма Trout Cacheris розпочала розслідування діяльності попереднього українського уряду.

«Ми не ставимося упереджено ні до якого українського діяча і поки що не можемо сказати, до кого може бути пред`явлене звинувачення. Розслідувати будемо витрачання державних коштів за останні 3-4 роки, як я собі це уявляю», - зазначив юрист.

Він також наполягає на тому, що це саме розслідування, а не аудит. За його словами, метою аудиту є виявлення фактів нецільового використання коштів, винних у цьому, і куди були направлені ці гроші. Заплановано, що аудит триватиме не довше кілька місяців.