Шість років за викрадення дитини: у Верховній Раді стартував збір підписів на підтримку нового законопроекту

Сьогодні, 18 травня, у ВРУ стартував збір підписів за проект закону про посилення відповідальності за викрадення дитини одним із батьків.

Про це на сторінці у Facebook повідомила лідерка Жіночого руху «За Майбутнє», правозахисниця Ірина Суслова

Над розробкою документа Жіночий рух працював спільно з народним депутатом – представником депутатської групи «Партія «За Майбутнє» Дмитром Лубінцем, фахівцями з ГО «Публічний контроль» та адвокаткою Катериною Маліченко. Також залучали жінок, які пройшли через викрадення дитини батьком. 

Відео дня

«Свіжий приклад – історія Наталії з Києва. 9 місяців вона не бачила доньку та навіть не здогадується, де дитина зараз. Її після розлучення викрав батько – зараз переховується. Й попри рішення суду від грудня 2020 року про призначення графіка зустрічей з матір’ю, навіть місцеперебування батька з дочкою досі не встановлене. Не кажучи про те, що реальне покарання за такі дії чоловіку, згідно з чинним законодавством, – не світить. Він же батько, а отже – «має право». Розроблений нами законопроект саме для таких випадків», – коментує Ірина Суслова. 

Як пояснила правозахисниця, проект закону передбачає: 

1. право на рівну участь батьків у вихованні спільної дитини доки судом не прийняте інше рішення – про встановлення графіка побачень.

2. обов’язок судів невідкладно – протягом 2 робочих днів – розглядати позови про протиправне переміщення дитини одним із батьків.

3. чітке покарання за викрадення дитини одним із батьків – аж обмеженням волі на строк до 6 років або позбавленням волі на той самий строк.

Збір підписів за проект закону у Верховній Раді сьогодні розпочав народний депутат Дмитро Лубінець. 

«Закликаю інших народних депутатів бути відповідальними й також долучатись – підписати проект закону та ухвалити зміни, на які чекають сотні батьків, що позбавлені можливості бачити дітей, а закон – їх не захищає. Вважайте, це – іспит на уважність та свідомість! Опозиція чи коаліція – не важливо. Права людини, безпека дитини – безумовні пріоритети», – закликала Ірина Суслова.