Даля Грібаускайте

 Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте прибула з робочим візитом до Харкова.

Як повідомили кореспондента УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації, у Міжнародному аеропорту «Харків» главу Литовської держави зустріли голова облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської міської ради Геннадій Кернес, перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко, заступник голови Харківської облради Людмила Давидова, прокурор Харківської області Геннадій Тюрін, начальник Головного управління МВС України в Харківській області Віктор Козицький.

В облдержадміністрації відбулася зустріч Д.Грібаускайте з М.Добкіним.

Відео дня

«В ході зустрічі були розглянуті питання налагодження двосторонніх торгово-економічних відносин між Литвою і Харківською областю», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, керівник області поінформував, що цього року Харківська область і Литва збільшили товарообіг в 2,4 раза.

«Економічний товарообіг у 2011 році, порівняно з 2010 р., між Харківською областю та Литвою зріс у 2,4 раза. Це є доброю ознакою того, що в наступні роки товарообіг між Харківщиною та Литовською Республікою буде тільки зростати», - сказав М.Добкін.

При цьому керівник області вказав на зацікавленість в інвестиціях у конкретні галузі економіки краю.

«Наш регіон зацікавлений в інвестиціях в сільське господарство та переробну промисловість, зокрема, в переробку молока. Це ті галузі, в яких Литва досягла високих результатів», - зазначив М.Добкін.

У ході зустрічі, яка пройшла в рамках робочого візиту глави Литовської держави, М.Добкін і Д.Грібаускайте обговорили питання поглиблення двосторонніх торгово-економічних відносин між Литвою та Харківщиною.

За даними Мінекономрозвитку України, Литовська республіка посідає 39-те місце серед 174 країн світу, до яких експортуються українські товари та 18-те місце за обсягами імпорту серед 171 країни світу, з яких надходить продукція в Україну. Протягом 2000-2011 років товарообіг українських товарів та послуг до Литовської Республіки зріс з 227,2 до 955 млн. дол. США. При цьому, близько 95% зовнішньоторговельного обороту традиційно припадає на товари та 5% – на послуги.

За січень 2012 року обсяги торгівлі товарами становлять 84,4 млн. дол. США, при цьому експорт товарів з України до Литви становить 16,1 млн. дол., імпорт литовських товарів в Україну - 68,3 млн. дол.

У 2011 році товарообіг товарами та послугами між Україною та Литвою становив 1197 млн. дол., в тому числі експорт українських товарів та послуг до Литви – 345 млн. дол. США, імпорт товарів та послуг з Литви – 852 млн. дол.

В структурі експорту послуг з України до Литви 80,2% припадає на послуги транспорту та зв’язку, 12,7 % – послуги в операціях з нерухомістю, 2,8% – послуги в обробній промисловості, 2,2% – послуги готелів і ресторанів.

В структурі імпорту послуг з Литви 87,3% припадає на послуги транспорту та зв’язку, 3,7 % на послуги в операціях з нерухомістю, 2,8% – послуги пов’язані з фінансовою діяльністю, 2,1% – послуги пов’язані з державним управлінням, 2% – послуги в обробній промисловості, 1,6% – послуги готелів і ресторанів.

В структурі експорту з України до Литовської Республіки у 2011 році найбільші обсяги посіли чорні метали – 27,7%, деревина і вироби з деревини – 8%, залишки і відходи харчової промисловості – 8%, зернові культури – 5,8%, жири та олії – 5,2%, котли, машини, апарати і механічні пристрої – 4,5%.

В структурі імпорту з Литовської Республіки до України у 2011 році найбільші обсяги посідали енергетичні матеріали; нафта та продукти її перегонки – 78,2%; котли, машини, апарати і механічні пристрої – 4%; полімерні матеріали, пластмаси – 2,8%; алкогольні та безалкогольні напої – 1,7%; папір та картон –1,4%; вата – 1,3%.

Про можливу зустріч Д.Грібаускайте з екс-прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко не повідомляється.

Водночас, сьогодні, 11 травня, на офіційному сайті Президента Литви будло розміщене повідомлення, що Д.Грібаускайте сьогодні проведе зустріч з Президентом України Віктором Януковичем у Києві лише після відвідування у Харкові екс-прем`єр-міністра Ю.Тимошенко.

"Президент Литви сьогодні відвідає Україну з робочим візитом. Глава держави зустрінеться у Харкові в лікарні з колишнім прем`єр-міністром Ю.Тимошенко. Після цього Президент у Києві проведе двосторонню зустріч з Президентом України Віктором Януковичем", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Президент Литви Д.Грібаускайте погоджувалася на участь у Ялтинському саміті керівників держав Центральноєвропейської Ініціативи, який пізніше було скасовано, лише після гарантій Президента В.Януковича щодо можливості відвідати Ю.Тимошенко.

Ю.Тимошенко відбуває покарання в Качанівській виправній жіночій колонії №54 і на даний час проходить курс лікування в Центральній клінічній лікарні №5 «Укрзалізниці» у Харкові.