Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 259 із 269 карток, зареєстрованих у сесійній залі.

Закон на розгляд парламенту вніс народний депутат від Партії регіонів Владислав Забарський. Законом передбачено запровадити систему відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення, яка повинна забезпечити передачу зображення з дільниці для можливості його перегляду на відповідному веб-сайті у мережі інтернет, збереження інформації.

Пропонується в обов’язковому порядку встановити системи відеоспостереження у приміщеннях для голосування звичайних виборчих дільниць.

Відео дня

Вимога щодо встановлення системи відеоспостереження не поширюватиметься на окружні виборчі комісії, дільничні виборчі комісії закордонної виборчої дільниці, спеціальні виборчі дільниці, а також на Центральну виборчу комісію.

Законом передбачено, що система відеоспостереження складається із не менш ніж двох веб-камер, які встановлюються у приміщенні для голосування дільничної виборчої комісії, а також засобів запису та збереження інформації, обробки даних для передачі зображення, передачі інформації на відповідний веб-сайт у мережі інтернет. Веб-камери повинні розташовуватись таким чином, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців і забезпечити умови для вільного формування виборцем своєї волі та її вільного виявлення, одночасно забезпечуючи контроль громадськості за дотриманням процедури голосування і підрахунку виборчих бюлетенів.

Законом також передбачається, що дільнична виборча комісія забезпечує початок безперервного функціонування системи відеоспостереження у день голосування для можливості передачі відеозображення з дільниці і його перегляду у режимі реального часу на відповідному веб-сайті у мережі інтернет не пізніше початку підготовчого засідання відповідної дільничної виборчої комісії і припиняє функціонування у такому режимі після закінчення голосування

Після закінчення голосування на виборчій дільниці і до підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, у тому числі з поміткою "уточнений" та про повторний підрахунок голосів, дільнична виборча комісія забезпечує функціонування системи відеоспостереження у режимі відеозапису і збереження відеозображення. Матеріали відеоспостереження у даному випадку можуть надаватись за запитом у порядку, встановленому ЦВК.

Законом передбачено, що трансляція відео зображення, отриманого за допомогою системи відеоспостереження з приміщення для голосування дільничної виборчої комісії під час голосування, здійснюється на відповідному веб-сайті у мережі інтернет. Відповідно до закону, матеріали відеоспостереження зберігаються протягом одного року з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, після чого знищуються в установленому ЦВК порядку.

Фінансування всіх цих заходів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що для створення та запровадження системи відеоспостереження на звичайних виборчих дільницях на постійній основі під час виборів народних депутатів України у 2012 році необхідні кошти в обсязі 993,6 млн грн. Виділення додаткового ресурсу Центральній виборчій комісії у сумі 993,6 млн грн. передбачається здійснити за рахунок податку на додану вартість з ввезених на територію України товарів – 350 млн грн та ввізного мита – 643,6 млн грн.

***

Як повідомляв УНІАН, 2 липня прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що під час виборів до Верховної Ради України на виборчих дільницях встановлять 34 тисячі відеокамер для спостереження за ходом голосування.

4 липня Верховна Рада внесла зміни до державного бюджету на 2012 рік щодо виділення майже 1 млрд грн на оснащення виборчих дільниць системами відеоспостереження.