Ірина Луценко поскаржилася на тюремників

Дружина екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка Ірина заявляє про відмову керівництва виправної колонії у наданні належних умов для зустрічей колишнього міністра зі своїми захисниками, що порушує його права.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Політичної партії «Народна Самооборона», про це І.Луценко написала у відкритому листі Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковській.

За словами І.Луценко, з моменту переведення Ю.Луценка до виправної колонії, усі побачення із адвокатами та цивільним захисником відбуваються у загальній кімнаті для короткострокових побачень без дотримання права на конфіденційність.

Відео дня

І.Луценко зазначає, що згідно із законодавчими нормами та додатком до Правил внутрішнього розпорядку установи виконання покарань, зустріч має відбуватися в кімнатах короткострокових побачень, які обладнанні лише двома столами (для засудженого і адвоката), розділеними скляною перегородкою між столами висотою 20 см.

І.Луценко наголошує, що правовий статус Ю.Луценка є таким, що він є засудженим, проте вирок не набрав законної сили. «Зауважу, що згідно із вимогами ст. 12 Закону про попереднє ув’язнення, чітко сказано, що особа, яка знаходиться у попередньому ув’язненні, тобто, взята під варту, має право на побачення з захисником наодинці, причому без обмеження кількості побачень та їхньої тривалості», - йдеться в листі.

За словами І.Луценко, законом також передбачено, що на адміністрацію установи, де знаходиться така особа, покладається обов’язок забезпечити умови для проведення таких побачень, в тому числі і ті, які виключають при побаченні з захисником можливість третіх осіб мати доступ до інформації.

І.Луценко звертає увагу, що згідно з вимогами статті 48 КПК, захисник з моменту допуску до участі у справі має теж право на такі побачення зі своїм підзахисним без обмежень їх кількості та тривалості.

Вона також наголошує, що Законом про адвокатуру й адвокатську діяльність категорично забороняється втручання у приватне спілкування адвоката з клієнтом.

«Звертаючись до Вас, зауважую, що Юрій Луценко є громадянином України, конституційні права якого порушені, а їх захист входить до Ваших повноважень.

Прошу Вас довести не тільки захисникам засудженого екс-міністра Юрія Луценка, але й усім громадянам України, що задекларовані слова Уповноваженого з прав людини не розходяться із ділом», - йдеться в листі.