Валерія Лутковська

Про помилування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко поки що зарано говорити.

Про це в інтерв'ю газеті «Вести» (№ 68 від 19 серпня) сказала Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

Відповідаючи на запитання видання, вона нагадала, що у випадку з помилуванням екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка були вичерпані всі судові засоби захисту і лише після остаточного рішення касаційної інстанції вона попросила працівників свого Секретаріату готувати звернення до Президента про помилування.

Відео дня

На запитання про те, чи попросить Лутковська про помилування після закінчення судів у справі Тимошенко, Омбудсмен відповіла, що «готова розглянути це питання». «Але поки зарано про це говорити», - додала вона.

На тему: Януковичу підготували рекомендації, як звільнити Тимошенко

Крім того, Лутковська повідомила, що поки що не збирається особисто їхати до Тимошенко. «Пенітенціарна служба діє стосовно неї адекватно і ефективно. У деяких випадках - навіть занадто. Навіщо втручатися? У мене маса інших питань, коли дійсно треба особисто відреагувати. Скрізь не встигнеш. Тут скарг не було, і поки немає підстави для реагування», - сказала вона.

Також Лутковська підкреслила, що правових підстав для лікування Тимошенко у німецькій клініці немає. «Якщо Тимошенко дійсно потребує того, щоб її прооперували, а в Україні немає відповідної апаратури, то, можливо, треба доставити апаратуру «Шаріте», щоб її прооперували в Україні», - вважає Омбудсмен.

Водночас вона не виключає можливості створення правових підстав для відправлення Тимошенко на лікування за кордон. «Однак має бути міждержавна угода між Україною і Німеччиною. Швидше за все, така угода має бути ратифікована в обох парламентах. Але будь-яка угода не може укладатися стосовно однієї людини, а не кола осіб. Тобто, наприклад, інша держава повинна бути готова прийняти до себе на тих самих підставах й інших ув’язнених, які потребують такого лікування», - відзначила Лутковська.