Гройсман

Україна залишиться унітарною державою, але буде децентралізованою з передачею значних повноважень місцевим громадам.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю агентству УНІАН у Брюсселі заявив віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман.

"Україна залишиться унітарною, децентралізованою країною з сильними громадами і великим європейським майбутнім", - сказав Гройсман.

Відео дня

Читайте такожМінрегіонбуд: Воду Криму не відключатимуть, окупація тимчасова

"Україна є і буде унітарною державою і я не бачу причин чи доцільності і ефективності міняти це. Нам треба передавати повноваження не на рівень регіону, а на рівень громади, щоб місцева громада була сильною - кожне село, селище і місто. Щоб вони мали свої кошти, повноваження, надавали послуги на місцевому рівні, управляли місцевими процесами - ось що дуже важливо", - додав він.

Він повідомив, що у вівторок уряд України схвалив концепцію місцевого самоврядування, яку підтримує Рада Європи. Нею передбачено делегування повноважень на рівень місцевих громад.

Гройсман також піддав критиці Росію за нав'язування Україні моделі федеративного устрою.

Читайте такожТимошенко заявила про недопустимість федералізації України

"Федеративний устрій - він неприродній для України. Це нав'язування федеративної моделі виглядає сумнівним і диким, оскільки уявити собі, що в XXI столітті суверенній державі хтось нав'язує якийсь устрій - це дивує. Федеративний устрій - це об'єднання регіонів, які були колись державами або королівствами, а Україна - унітарна держава", - сказав Гройсман.