Фото УНІАН

В.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця вимагає від міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова терміново повернути українських дітей, незаконно вивезених в Росію.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі МЗС України.

«Щойно відбулася телефонна розмова між в.о. міністра закордонних справ України Дещицею і міністром закордонних справ Російської Федерації Лавровим, під час якої було, зокрема порушено питання термінового повернення на Батьківщину українських дітей, незаконно вивезених до Росії»,- йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУкраїна подала заяву до ЄСПЛ через викрадення дітей-сиріт, вивезених у Росію

Дещиця поставив перед російською стороною вимогу невідкладно дозволити повернення дітей додому та не перешкоджати генеральному консулу України в Ростові-на-Дону супроводжувати дітей у поверненні.

Як повідомляв УНІАН, 12 червня із Сніжного на оздоровлення в Дніпропетровську область на автобусі виїхали 25 вихованців дитбудинку. На виїзді з міста автобус захопили терористи.

Читайте такожБойовики вимагають від в.о. мера Сніжного погодитися на перевезення 16-ти дітей-сиріт до РФ

Після переговорів української сторони з представниками Прикордонної служби РФ і терористами було звільнено водія автобуса, частину дітей і двох дорослих, що супроводжували дітей. Незабаром автобус з українськими дітьми знайшли в Донецьку Ростовської області РФ.

Як заявили у прес-службі МЗС України, російська сторона «незаконно дозволила перевезти на територію РФ» 16 викрадених українських сиріт, без відповідних дозвільних документів, а лише за копіями свідоцтв про народження. Тим самим «російська сторона грубо порушила положення угоди між урядом України і урядом Російської Федерації від 16 січня 1997 року, а також узяті на себе міжнародні зобов'язання у сфері забезпечення прав дітей, зокрема статті 11 і 35 Конвенції ООН про права дитини», - зазначили в МЗС України.

Читайте такожУ Росії пообіцяли повернути 16 сиріт, незаконно вивезених бойовиками з України - генконсул

Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Україна подала заяву до Європейського суду з прав людини щодо впливу на Росію у питанні повернення викрадених дітей.

За словами генконсула України в Ростові-на-Дону Віталія Москаленка, діти перебувають у пансіонаті «Донецький» в місті Донецьк Ростовської області РФ.