Фокін заявив, що "ніколи не буде ворогом Росії"/ фото Вікіпедія

Перший заступник голови української делегації у Тристоронній контактній групі із урегулювання ситуації на Донбасі Вітольд Фокін заявив, що не є ані ворогом Росії, ані російським агентом.

Читайте такожФокін заявив, що поки не бачив підтверджень того, що РФ веде війну проти України

Про це Фокін сказав на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Трансляція засідання велася у Facebook народним депутатом з фракції «Голос» Романом Лозинським.

Відео дня

Він стверджує, що про нього постійно писали різні наклепи.

"То я рука Москви, то я агент Кремля і подібні речі", - зауважив Фокін.

Водночас Фокін заявив, що колишній міністр фінансів Росії Єгор Гайдар у своїй книзі "Дни поражений и побед" писав про нього, що "Фокін - це перший ворог Росії".

На цьому моменті Фокін обмовився і спочатку назвав себе ворогом України, але члени комітету його виправили.

"Справа в тому, що і те, і те неправда. Я ніколи не був і, думаю, не буду ворогом Росії, як не буду ворогом Ізраїлю, Сполучених Штатів, Польщі, Угорщини й усіх інших країн світу, тому що я був, є і залишаюся до смерті відданим громадянським чиновником чи громадянином України, і інтереси України для мене були і є понад усе. Тому коли кому закортить назвати мене російським агентом - прошу зважити на те, що це буде чергова неправда", - наголосив Фокін.

Участь Фокіна у ТКГ по Донбасу

  • 28 липня стало відомо, що екс-президент Леонід Кучма вирішив припинити участь в роботі ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі.
  • 30 липня Зеленський призначив Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі.
  • 18 серпня президент увів до складу делегації України для участі в Контактній групі прем'єр-міністра України в 1990-1992 роках Фокіна.
  • Вітольд Фокін в інтерв’ю виданню "Страна" заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають понести покарання. Також висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що висловлювання Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу та амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України. За словами Єрмака, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.