Кравчук - з'явилися деталі несанкціонованого запису росіянами засідання ТКГ / REUTERS

Голова української делегації у ТКГ Леонід Кравчук припустив, що росіяни завжди пишуть на відео засідання групи, проте спіймати «на гарячому» їх вдалося тільки вчора.

Про це він розповів у коментарі ТСН.

Читайте такожКравчук: Україна - незалежна держава, яка не дозволить диктувати їй будь-які умови

Відео дня

За словами Кравчука, росіяни наполягали на повному записі конференції, оскільки Україна після таких засідань постійно каже неправду.

У відповідь модератор й офіційний представник ОБСЄ Хайді Грау зауважила, що такого правила у світовій дипломатичній практиці не існує.

«Україна підтримала модератора і врешті решт після 3-годинної розмови без кінця і краю товкли воду в ступі, сам Гризлов, який був автором цієї пропозиції, зняв, офіційно сказав, раз так, я знімаю свою пропозицію. Але, мовляв, ми залишаємо за собою право записувати або фіксувати, як він сказав, ці розмови», – сказав Кравчук.

Що сталось?

Ввечері 30 вересня стало відомо, що Хайді Грау вимушено перервала конференцію засідання ТКГ через несанкціонований запис з боку Росії.

Представник ОБСЄ запропонувала взяти паузу в роботі і провести окреме засідання, щоб домовитися з приводу кодексу поведінки та інформаційної політики, якої повинні дотримуватися всі учасники.

Скандал навколо Фокіна: що відомо

  • 29 вересня Фокін на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування заявив, що поки не бачив підтверджень того, що Росія веде війну проти України.
  • "Що стосується війни. Я не політик і зробити якесь визначення цього я не можу. Тому ніякого підтвердження, що там ведеться війна між Росією і Україною поки я не бачив", - сказав він.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Фокін має піти зі складу ТКГ.
  • 30 вересня президент Зеленський вивів Фокіна зі складу делегації України у ТКГ та звільнив його від виконання обов'язків першого заступника голови делегації.
  • Фокін і раніше провокував скандали своїми заявами. В одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.