КСУ - Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького  / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Президент Володимир Зеленський скасував укази Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького й Олександра Касмініна суддями Конституційного суду.

Про це йдеться у повідомленні Офісу президента.

Читайте такожСудді КСУ призначили собі у помічники родичів колег – "Схеми" (відео)Зеленський пояснює рішення гарантуванням додержання Конституції України, прав і свобод громадян й дотриманням Закону "Про національну безпеку".

Відео дня

Крім того, Зеленський бере до уваги заяву Ради від 17 лютого 2021 року щодо узурпації влади Януковичем. Судді, призначені Януковичем, котрі перебували на своїх посадах у КСУ, створили "загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини та громадянина".

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Конституційна криза в Україні

27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.

25 листопада президент Володимир Зеленський звернувся до Венеціанської комісії з проханням оцінити конституційну ситуацію, викликану рішенням КСУ.

Венеціанська комісія розкритикувала зазначене рішення Конституційного суду і порадила зберегти систему електронного декларування чиновниками своїх активів. Венеціанська комісія підготувала для Верховної Ради шість пропозицій для вирішення кризи, зокрема, пропонувала передбачити гарантії захисту суддів від можливих зловживань з боку НАЗК.

Також Венеціанська комісія підготувала 10 рекомендацій для внесення змін до закону про Конституційний суд України. Серед іншого, пропонувалося створити орган з відбору суддів за участі міжнародних експертів і представників громадянського суспільства.

15 грудня Верховна Рада ухвалила закон щодо відновлення повноважень НАЗК (№4470).