Нардеп з'ясував, що керівники (голови та в.о. голів) низки банків отримали нечувані суми в грудні 2021 року/ фото УНІАН

В Україні потрібно посилити вимоги до керівництва компаній і банків з державним капіталом — до правлінь і наглядових рад. Так вважає народний депутат Олександр Дубінський, який розробив і 28 січня зареєстрував відповідний законопроект у Верховній Раді.

Документу було присвоєно номер 6527-1. Він став альтернативою законопроекту № 6527 нардепа Олександра Качури.

У своєму законопроекті Дубінський пропонує затвердити жорсткіші вимоги до керівництва держкомпаній і держбанків, особливо зважаючи на свіжі дані з виплат працівникам держструктур. Найбільше вражає інформація про винагороди, які отримали топ-менеджери державних банків (Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк) і банків з державним капіталом (Укргазбанк, де Мінфіну належить 94,94% акцій).

Відео дня

Нардеп Олександр Дубінський з'ясував, що керівники (голови та в. о. голів) цих банків отримали нечувані суми в грудні 2021 року:

  • голова правління Укргазбанку Андрій Кравець - 16,6 млн грн;
  • голова правління Приватбанку Герхард Беш — 1,89 млн грн/місяць;
  • голова правління Ощадбанку Сергій Наумов - 1,32 млн грн/місяць;
  • в.о. голови правління Укрексімбанку Сергій Єрмаков — 971,3 тис. грн/місяць.

Найбільше вражає розмір винагороди колишнього підлеглого чинного голови Нацбанку Кирила Шевченка (у період керівництва Шевченка Укргазбанком) - керівника Укргазбанку Андрія Кравця, який отримав від своєї структури одразу 16,6 млн грн. Нечувана сума за будь-якими мірками й тим більше для держструктури. Це понад $600 тис.

У своєму законопроекті №6527-1 Олександр Дубінський пропонує обмежити:

  • розмір зарплати голови держбанків та банків з державним капіталом (частка держави від 75%) – не більше 30 прожиткових мінімумів (74,43 тис. грн);
  • розмір зарплати членів правління – не більше 20 прожиткових мінімумів (49,62 тис. грн);
  • розмір додаткової винагороди для членів правління залежно від ККД та чистого доходу – не більше 60 прожиткових мінімумів (148,86 тис. грн);
  • розмір місячної винагороди членів наглядової ради – не більше 50 прожиткових мінімумів (124,05 тис. грн).

Розрахунки проведено за прожитковим мінімумом на 1 січня 2022 року у розмірі 2 481 грн. для працездатних осіб.

Читайте такожМільйони з наших кишень. Хто в держструктурах заробляє більше, ніж президент

Також Дубінський наполягає на обмеженні розмірів окладів і додаткових винагород керівників держпідприємств (частка держави від 50%) з прив'язкою до чистого доходу компаній.

Ще в законопроекті № 6527-1 йдеться про те, що в наглядові ради держбанків і держпідприємств не можуть входити іноземці та особи з подвійним громадянством. А також ті, хто має переважну більшість активів за кордоном, що не мотивує людей працювати в інтересах України.

Цим же документ передбачається пряма заборона на заняття в держструктурах топових постів особами, які протягом будь-якого періоду за останні 5 років були на керівних посадах в громадських об'єднаннях з іноземною підтримкою або укладали з ними договори (контракти) у сфері підприємницької діяльності.