Від переговорів у Туреччині не варто очікувати особливого прориву / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні, 29 березня, відбудеться новий раунд переговорів між делегацією України та Росії. Замість прикордонної території з Білоруссю, нинішня зустріч пройде в Туреччині на запрошення президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

Як зазначив політичний та економічний експерт Тарас Загородній у своїй колонці на "Главреді", ніяких зрушень з боку Росії щодо України на переговорах очікувати не варто.

"Особисто для Путіна будь-який результат, крім капітуляції України, означатиме кінець його влади. Тому що диктаторів завжди зносили при зовнішньополітичній поразці. Росія намагається оголошувати незалежність "ЛДНР" і приєднувати їх до РФ для того, щоб поширювати дію ядерної зброї вже і на цю територію. Але це говорить більше про те, що одне з угруповань в Росії, можливо, промацує грунт на предмет фіксації перемог на території України, щоб якось "відповзти", але я мало вірю в те, що на це піде особисто Путін", - пише експерт.

Відео дня

За його словами, оскільки в тому форматі, який оголосила РФ, Україна капітулювати не буде, а допомога Україні від західних партнерів продовжує надходити, РФ також буде продовжувати агресію. Зокрема, зараз вони вже почали знищувати нафтобази, щоб зірвати посівну і тепер, крім бойових дій займаються ще й планомірним руйнуванням української економіки.

"Звичайно, це не сильно їм допоможе - швидше за все, паливо нам можуть надати союзники і це не буде занадто великою проблемою, але РФ над цим системно працює і ракетами обстрілює цивільну інфраструктуру, в тому числі і на заході України, щоб крім знищення економіки ще й посіяти паніку. Але це відбувається більше від безсилля через те, що на фронті Росія нічого зробити не може", - говорить Загородній.

За словами експерта, сценаріїв того, як можуть розвиватися події у разі, якщо переговори ні до чого не приведуть, може бути кілька:

  • По-перше, війна може закінчитися і завтра, якщо Путіна вб'ють представники однієї з веж Кремля.

"Те, що в Кремлі відбувається серйозна боротьба, вже видно неозброєним оком. Проблема тільки в одній людині і якщо знищується Путін, то переговорна позиція України буде очевидною - прибрати російських військових не тільки з України, але з Криму і Донбасу. Для деяких угруповань Кремля це було навіть вигідно, тому що всі бойові дії можна було б списати на Путіна", - упевнений Загородній.

Крім того, активність проявляє і Дмитро Медведєв - він вже відкрито заявляє, що війна в Україні відбувається за особистою ініціативою Путіна, а також озвучив перелік умов для застосування ядерної зброї, де було сказано про те, що вони готові на це піти тільки в разі захисту території Росії.

"Це говорить про те, що з одним з угруповань в Кремлі Медведєв може вести свою гру (можливо, це навіть узгоджено з Путіним), щоб вийти як переговірник із Заходом. Однак навряд чи захід на це погодиться", - стверджує експерт.

  • По-друге, за фактом зараз йде війна на виживання - Україні нарешті починають поставляти сучасні системи ПРО, що може означати, що питання з атаками ракет і літаків РФ буде швидко вирішене.

За словами політолога, нескінченний ленд-ліз необхідний не тільки Україні, а й іншим країнам. Адже глава МВФ вже заявила про те, що через затяжну війну і зрив посівної в Україні голод загрожує Близькому Сходу.

"Але проблема лише в поставках зброї від партнерів - як тільки це питання буде вирішено, звільнення Донбасу, деблокування Маріуполя та інших напрямків буде вирішено протягом місяця або навіть раніше. В іншому випадку війна може розтягнутися надовго", - упевнений Загородній.

Разом з тим також варто врахувати, що Захід при всій його допомозі нам веде дуже цинічну гру і домагається того, щоб Росія якомога глибше загрузла в Україні.

За словами Загороднього, деякі політичні кола на Заході не проти вирішити свої питання за наш рахунок і тому не поспішають передавати Україні зброю. Тому Україні потрібно діяти по всіх фронтах і прискорювати дії партнерів.

"Так чи інакше, Росія вже програла війну. Точно так само, як в 1942 році німецька армія не змогла взяти Сталінград - тоді було зрозуміло, що стратегічно вона вже програла і лише питання часу, коли закінчиться війна. Але чим довше вона буде йти зараз, тим більше тягот буде нести Україна", - зазначив Загородній.

Раніше президент України Володимир Зеленський звернувся до країн, які бояться надати Україні зброю зі словами, що страх робить їх відповідальними за катастрофу в Україні внаслідок російської агресії.

Вас також можуть зацікавити новини: