Ситник заявив, що економічний ефект від роботи НАБУ у І півріччі 2020 року склав більше 1,5 млрд грн / фото УНІАН

НАБУ приписує в свої заслуги кошти, до повернення яких не має жодного відношення.

Про це пише видання Ділова столиця, посилаючись на офіційні заяви і відповіді НАБУ та Міністерства фінансів України.

Так, ще 17 серпня під час брифінгу директор НАБУ Артем Ситник заявив, що економічний ефект від роботи НАБУ у І півріччі 2020 року склав більше 1,5 млрд грн. До НАБУ було надіслано запит з проханням уточнити, на чому саме бюро заробило ці кошти для бюджету країни. У відповіді було сказано: за І півріччя 2020 бюджет від діяльності НАБУ отримав не 1,5 млрд, а 689 млн грн, з яких “1,95 млн грн відшкодовано добровільно особами у ході досудового розслідування, понад 82 млн грн сплачено коштів суб’єктом господарювання та понад 605 млн грн погашено третіми особами заборгованість, що виникла при вчиненні кримінального правопорушення”.

Відео дня

Паралельний запит було надіслано і Міністерству фінансів. В офіційній відповіді Міністерства повідомляється, що за зазначений період до бюджету від діяльності усіх антикорупційних органів по факту надійшло лише 48 тисяч гривень. 

Після цього до НАБУ було направлено уточнюючий запит, з проханням пояснити розбіжності в цифрах. І у відповіді на цей запит НАБУ заперечує не лише офіційні дані Мінфіну, але й попередню власну заяву. Цього разу НАБУ приписало собі додатково 8,36 млрд від угод підприємств, які так і не відбулися, бо були анульовані, більше 7 млрд від угод “Укрнафти”, щодо яких НАБУ могло б подати позови.

“А насправді не могло - НАБУ не має права на позовну роботу, це прерогатива прокуратури (САП). А ще зарахували собі 65,5 млн застав, стягнутих з підозрюваних. І 82 млн сплат суб’єктами господарювання. І ще 650 млн сплаченої третіми особами заборгованості. Це господарські відносини, хтось комусь винен і свій борг сплатив. Та не питайте, до чого тут взагалі НАБУ- Ситник вважає, що до всього”, - пише ДС.

“За 5 років керування Ситником НАБУ перетворилося з антикорупційного бюро в бюро нереальних роздутих цифр і неіснуючих досягнень, - пише ДС. -  І дійсно, для чого реально боротись з корупцією, ловити і садити топ-чиновників, якщо це можна просто приписати”.

Нагадаємо, що річний бюджет на утримання НАБУ складає 1,038 млрд грн. За результатами опитування, проведеного фондом  "Демократичні ініціативи" з Фондом Разумкова, 96% опитаних вважають боротьбу з корупцією в країні неефективною, а оцінюють роботу Ситника повністю позитивно тільки 1,1% населення.