ЄС підтримав Україну і звернувся до Росії / фото REUTERS

У Європейському Союзі закликали Російську Федерацію утриматися від кроків, які можуть посилити напруженість у відносинах з Україною.

Про це на брифінгу у Брюсселі заявив речник із закордонних справ і політики безпеки Європейської комісії Петер Стано. Відеозапис брифінгу розміщено на сайті аудіовізуальних послуг Єврокомісії.

"Сподіваюсь, що не буде загострення. Сподіваюсь, що не буде конфлікту. Це було б дуже неприйнятно. Усі поточні контакти і дипломатичні зусилля, які докладаються, насправді спрямовані на запобігання цьому", - сказав Стано.

При цьому він нагадав, що ситуація довкола України буде на порядку денному майбутнього засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ. (Віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель запросив міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу взяти участь у засіданні Ради ЄС на рівні глав МЗС країн-членів, яке відбудеться 19 квітня – УНІАН).

Читайте такожВеличезний табір військ РФ на кордоні з Україною показали зсередини (відео)

"Європейський Союз, країни-члени та інституції дуже уважно, із серйозною стурбованістю, відстежують погіршення безпекової ситуації на сході України і переміщення російських військ поблизу українського кордону та у незаконно анексованому Криму. Високий представник ЄС та лідери окремих країн-членів декілька разів закликали до спокою і деескалації. І ми наголосили, що виконання Мінських угоду повному обсязі - це єдиний шлях і гарантія політичним та мирним шляхом врегулювати конфлікт на сході України", - наголосив Стано.

Речник також додав, що Євросоюз вітає зусилля і важливі кроки президента України Володимира Зеленського для досягнення цієї мети.

"Ми закликаємо російську владу утриматись від будь-яких кроків, які призведуть до подальшої напруженості, й активізувати зусилля з реалізації Мінських угод", - сказав Стано.

Він додав, що обговорення поточної ситуації стосовно України продовжується на різних рівнях.

Читайте такожРосія відмовилася пояснити Україні причини стягування військ до кордону - МЗС

Стягування Росією військ до кордону з Україною

  • 30 березня Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ зосередила вздовж кордону України і на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп, і під виглядом підготовки до навчань планує ще стягнути до 25 батальйонних тактичних груп, що створює загрози військовій безпеці нашої держави.
  • За даними ЗСУ, окупанти підсилюють передові підрозділи розвідувальними групами та снайперськими парами, проводять тренування особового складу із залученням інструкторів Збройних сил РФ. Також російсько-окупаційні війська тримають у готовності до застосування чергові підрозділи артилерії на певних напрямках, зокрема, у населених пунктах на окупованій території України.
  • 31 Березня The New York Times повідомила, що Росія стягує чотири тисячі військових до кордону з Україною.
  • Також з'явилося відео з ешелоном військової техніки, яку російські війська перекидають в окупований Крим по Кримському мосту.
  • Командування збройних сил США в Європі підвищило свою бойову готовність до найвищого рівня після відновлення бойових дій між російськими бойовиками та українськими військовими в Донецькій області на сході України.
  • У Пентагоні відреагували на стягування військ РФ до кордону з Україною. Там заявили, що стурбовані ескалацією російської агресії на сході України.
  • Також США зажадали від Росії пояснень через стягування своїх військ до кордону з Україною.