У Раді мають намір заборонити будь-яку рекламу електронних сигарет / Фото-REUTERS

У Верховній Раді 2 червня мають намір завдати удару по доходах ЗМІ шляхом внесення змін до законопроекту 4212, в якому йдеться про рекламу тютюну і сигарет.

Близько 300 правок, які має намір розглянути комітет, припускають, що, у разі їх прийняття, на будь-яку згадку торгових марок сигарет, включаючи електронні, і алкоголю на сторінках ЗМІ, в меню на сайтах ресторанів і в інтернет-магазинах буде накладено практично повну заборону.

Сам законопроект 4212 має на меті внести зміни до ст. 22 Закону Про рекламу – в ньому електронні сигарети і рідини до них, по суті, прирівнюються до сигарет звичайних, що означає заборону на рекламу і такої продукції. При цьому правки в законопроект ставлять знак рівності між звичайними сигаретами і сигаретами електронними, а також системами нагрівання тютюну, що суперечить як науковим дослідженням, так і диференційованому законодавчому підходу до звичайних і електронних сигарет, що давно прийнятий у багатьох країнах Євросоюзу.

Відео дня

Як повідомляє видання Новое время, дані нововведення не тільки принесуть багатомільйонні збитки бізнесу, а й завдадуть потужного удару по неолігархічним медіа, головним способом виживання для яких сьогодні є контракти з рекламодавцями.

Читайте такожУкраїнський бізнес розкритикував три антитютюнові законопроекти Варто відзначити, що це далеко не перший удар по українській пресі, яку, з одного боку, регулярно звинувачують у "продажності" і "роботі на олігархів", а з іншого - планомірно позбавляють коштів до заробітку, і, як наслідок, можливості збереження незалежної редакційної політики. Справжня криза української журналістики почалася в листопаді 2001 року, коли Раді знадобилося всього 10 хвилин для повної заборони реклами тютюну на радіо і телебаченні, а також у всіх друкованих засобах масової інформації. Таким чином, пресу позбавили близько 65% або двох третин її рекламних доходів, після чого вона, позбувшись засобів до існування, або вимерла, або перейшла під контроль олігархів і наближених до них.

Сьогодні той же трюк депутати мають намір провернути з пресою вже електронною. Прописана заборона для ЗМІ на надання "будь-яких послуг" тютюновим компаніям за фактом є забороною на будь-яку співпрацю з ними. Іншими словами - забороною на дохід від реклами.

Представники тютюнових та алкогольних компаній вже прогнозують, що гонитва депутатів за політичними дивідендами завдасть важкого удару по рекламному ринку в Україні. За даними Всеукраїнської рекламної коаліції, рекламний ринок може втратити 10-15% своїх річних доходів, які минулого року склали $875 млн. 

Що передбачають правки в законопроект

  • Заборону на будь-яку згадку про алкоголь і будь-яку тютюнову продукцію в мережі;
  • Заборону для виробників на поштову та sms-розсилку про свою продукцію;
  • Тютюновим компаніям заборонять співпрацювати з громадськими організаціями і ставати спонсорами будь-яких заходів;
  • Також тютюнові компанії не зможуть проводити благодійні акції;
  • Заборона на контракти з ресторанами, барами, торговими мережами, ЗМІ;
  • Спонсорування теле - і радіо-передач;
  • Заборона видимого розміщення тютюнових виробів у місцях роздрібної торгівлі.

Що говорить бізнес

Тютюнові компанії, які останні роки зайняті просуванням альтернативних традиційним сигаретам девайсів, відзначають, що парламентська ініціатива насамперед вдарить по поціновувачам тютюнової продукції.

"Як будь-який бізнес, ми в першу чергу стурбовані комфортом наших споживачів. Вже п'ять років Philip Morris International просуває концепцію бездимного майбутнього, пропонуючи всім курцям перейти на менш шкідливі альтернативні технології. Нові правила забороняють нам будь-яку комунікацію про нашу продукцію - а значить, ми не зможемо донести до курців інформацію про способи зниження ризику від паліня", - зазначає директор із зовнішніх зв'язків Філіп Морріс Україна Наталія Бондаренко.

За словами генерального директора Nemiroff Юрія Сорочинського, у разі схвалення правок, споживачі в мережі не зможуть отримувати інформацію про товар. Під забороною опиниться не тільки онлайн-торгівля алкогольної продукції, але навіть меню з міцними напоями на сайтах ресторанів. Бізнеси не зможуть на своїх інтернет-сторінках розміщувати інформацію про те, який алкоголь можна у них купити. Ба більше, під заборону потраплять навіть соціальні мережі, які веде бізнес.

"Неможливо буде створити або продовжувати діяльність існуючих сайтів виробників і дистриб'юторів алкогольних напоїв, на яких представлений асортимент, інформація про технології виробництва, онлайн-екскурсії та багато іншої інформації", - уточнює Сорочинський.