Понеділок і час після завершення пленарних засідань відводяться для самостійної роботи народних депутатів / фото УНІАН

Парламент ухвалив у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо графіку проведення пленарних засідань» (№3608).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 324 народних депутата із 384, зареєстрованих в сесійній залі.

Законопроектом пропонується встановити, що у тиждень, відведений для пленарних засідань, якщо не прийнято іншого рішення Верховної Ради, пленарне засідання триває з 10:00 до 15:00 (у п’ятницю - до 16:00) з перервою з 12:00 до 12:30.

Відео дня

Понеділок і час після завершення пленарних засідань відводяться для самостійної роботи народних депутатів, пов'язаної зі здійсненням депутатських повноважень, а у разі необхідності - проведення засідань комітетів, тимчасових спеціальних комісій і тимчасових слідчих комісій, фракцій та груп.

Читайте такожНардепи визначились із розкладом роботи наступної сесії Ради

У чинному положенні Регламенту встановлено, що у вівторок та четвер тижня, відведеного для пленарних засідань, якщо не прийнято іншого рішення ВР, протягом дня проводяться два засідання: ранкове - з 10:00 до 14:00 з перервою з 12:00 до 12:30 і вечірнє - з 16:00 до 18:00. У середу та п'ятницю проводяться лише ранкові засідання. Друга половина середи відводиться для роботи народних депутатів у комітетах, тимчасових спеціальних комісіях і тимчасових слідчих комісіях, фракціях. Понеділок і друга половина п'ятниці відводяться для самостійної роботи народних депутатів, пов'язаної із здійсненням депутатських повноважень.

Законопроектом також пропонується встановити, що ВР може ухвалити рішення про одноразову зміну тривалості пленарного засідання. Рішення про продовження пленарного засідання після 15:00 (у п’ятницю - після 16:00) більш як на 15 хвилин приймається депутатами на цьому пленарному засіданні до перерви з 12:00 до 12:30.

У дні проведення пленарних засідань щотижня у п'ятницю з 10:00 до 11:00 відводиться час для запитань членам Кабінету міністрів (Година запитань до уряду), з 14:00 до завершення пленарного засідання відводиться час для стислих (до трьох хвилин) оголошень запитів і прийняття рішень про підтримку та направлення запитів, обговорення відповідей на запити за участю керівників та посадових осіб державних органів (крім органів судової влади), органів місцевого самоврядування, які відповідають на запити і запитання народних депутатів, а також для виступів депутатів "з різних питань".

На початку кожного пленарного засідання Апарат ВР подає головуючому на засіданні список народних депутатів, відсутніх на пленарному засіданні.

Також планується встановити, що рішення ВР щодо проектів законів, постанов, інших актів Верховної Ради приймаються лише з питань, включених до порядку денного пленарного засідання до перерви з 12:00 до 12:30 (у чинному положенні - включених до порядку денного пленарних засідань до початку пленарного засідання).

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроекту, його ухвалення "сприятиме раціональному використанню робочого часу у пленарні тижні, зокрема загальний час роботи парламенту у пленарному режимі збільшиться з 18 до 19 годин на пленарний тиждень".

"Проведення засідань комітетів у пленарні тижні можна буде спланувати на різні дні, що дозволить народним депутатам більш ефективно представляти свої законодавчі ініціативи на засіданнях комітетів, до складу яких вони не входять", - йдеться в пояснювальній записці.