Лідер "Нацкорпусу" Білецький

Попри наявність позитивних та раціональних сторін, загалом законопроект президента Володимира Зеленського «Про основи національного спротиву» потребує серйозного доопрацювання. Таку думку висловили учасники брифінгу, присвяченого президентській ініціативі, в Києві.

«Це законопроект, в першу чергу, не про територіальну оборону. Це законопроект про національний спротив, і те, що він доктринально прописаний - це чудово. Але національний спротив - це завжди питання в першу чергу окупованих територій. І навіть до нього є величезні претензії, тому що замість того, щоб залучити десятки тисяч людей, які досі активні, громадські, патріотичні організації, добровольчі формування, які продовжують воювати, - замість цього залучається Міністерство освіти», - сказав лідер «Національного Корпусу» Андрій Білецький.

За його словами, у президентського законопроекту є два головні недоліки. «Це питання зброї, яке так і не вирішується. А це перетворює історію територіальної оборони які війська на фарс. Друге - це питання принципу використання тероборони. В цьому законопроекті підрозділи формуються за територіальним принципом,  а використовуються - всупереч йому», - заявив лідер «Нацкорпусу».

Відео дня

Генерал ЗСУ, екс-заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос висловив думку про те, що влада давно мала запустити створення системи тероборони, ухваливши законопроект 4504, зареєстрований в Раді ще в грудні минулого року. На думку генерала, створення територіальної оборони критично важливе, аби дати зрозуміти ворогу, що кожне українське місто готове до спротиву окупантам. «Коли росіяни будуть чітко розуміти, що в кожному населеному пункті є люди, які вміють тримати зброю в руках, які мають цю зброю, знають як діяти в будь-якій ситуації, вони тричі подумають, а чи варто сюди йти», - зазначив Кривонос.

Учасники брифінгу, серед яких також був народний депутат з «Голосу» Андрій Шараскін, закликали президента залучити до роботи над законопроектом широкі кола патріотичної спільноти та військових фахівців.