Про намір повернути питання Крима Зеленський розповів у розмові з прем'єром Швеції / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський виступає за повернення питання тимчасово окупованого Росією Криму на порядок денний міжнародної спільноти.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це Зеленський заявив під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Левеном.

Президент України подякував за незмінну підтримку Швецією суверенітету й територіальної цілісності нашої країни та поінформував про ситуацію на Донбасі й виконання домовленостей Паризького саміту в «нормандському форматі». Він також додатково наголосив на необхідності повернення Криму на порядок денний.

Відео дня

Читайте такожРезніков розповів, як Україна "викликала ступор" у росіян на перемовинах щодо Донбасу

«Прошу вас підтримувати питання повернення Криму на порядку денному. Впродовж років звучало лише питання припинення війни на Донбасі. Однак війна, яка там триває, почалася саме з Криму», - зазначив президент України.

Своєю чергою прем’єр-міністр Швеції підтримав важливість порушення питання повернення Криму на порядок денний.

Як повідомляв УНІАН, 2 червня, Верховна Рада звернулась до ООН, Європарламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, ПА ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу із закликом вжити додаткових заходів, спрямованих на продовження політики невизнання анексії Криму та впровадити міжнародний моніторинг їх повного дотримання.

Також ВР закликала міжнародну спільноту посилити тиск на Російську Федерацію, використовуючи всі можливі санкційні та політико-дипломатичні та економічні механізми, з метою припинення порушень Росією фундаментальних принципів міжнародного права і виконання вимог міжнародного співтовариства, зокрема, деокупації, відновлення державного суверенітету України над АР Крим та прилеглими водами Чорного і Азовського морів.

Крім того, 2 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом заявив, що Україна ініціює створення міжнародної платформи з деокупації Криму.