Зеленський хоче бачити більше прагнення Росії до миру / фото УНІАН

Україна хотіла б бачити більше прагнення Російської Федерації пришвидшити досягнення миру на Донбасі.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю словацькому виданню Hospodárske noviny, текст якого розміщено на сайті глави держави.

Зеленський відзначив, що за рік його президентства Україні вдалося повернути майже 150 людей з полону - з Росії та окупованих територій.

Відео дня

«Ми розвели війська на Донбасі на трьох позиціях, проводимо активне розмінування території. А 11 вересня на зустрічі радників лідерів «нормандського формату» було домовлено про допуск МКЧХ на окуповану територію Донбасу», - зауважив він.

Президент наголосив, що Україна зацікавлена в мирі найбільше, бо війна - на нашій території. «Але на шляху до миру має бути рух двох сторін, і ключові кроки має зробити Росія, яка контролює окуповані території України. Ми хотіли б бачити більше прагнення Москви пришвидшити досягнення миру», - додав він.

"Нормандські" перемовини щодо Донбасу

  • 11 вересня в Берліні відбулася зустріч політичних радників лідерів країн - учасниць «нормандського формату». Згідно з повідомленням прес-служби Офісу президента України, радники підтримали заклик Києва вжити вичерпних заходів для продовження стійкого і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі. Також учасники зустрічі домовилися, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста до кінця вересня отримають доступ до українських полонених в ОРДЛО.
  • 15 вересня Зеленський заявив, що протягом 10 днів має відбутися ще одна зустріч радників голів держав «нормандського формату», після якої планується саміт лідерів України, Німеччини, Франції та РФ.