Джо Байден і Володимир Зеленський зустрінуться 30 серпня / колаж УНІАН

Президента Володимира Зеленського запросили здійснити візит до США 30 серпня.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Білого дому.

"Президент Байден із нетерпінням чекає можливості вітати президента України Володимира Зеленського у Білому домі 30 серпня 2021 року", - йдеться в повідомленні.

У Білому домі підкреслили, що візит глави української держави підтвердить непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України на тлі триваючої агресії Росії на Донбасі і в окупованому Криму.

Також зустріч президентів підкреслить тісну співпрацю двох держав у сфері енергетичної безпеки і підтримку Вашингтоном зусиль Зеленського по боротьбі з корупцією та реалізації реформ, заснованих на демократичних цінностях.

Читайте такожСША і Німеччина досягли домовленостей по "Північному потоку-2"

Реакція Зеленського на запрошення Байдена

Президент Володимир Зеленський у відповідь на запрошення Білого дому заявив, що очікує на змістовну та плідну зустріч із Байденом.

"Продовжимо обговорення важливих питань стратегічного партнерства України та США – миру на Донбасі, повернення Криму, безпеки України, енергетики як безпекового виклику, економічного розвитку та підтримки реформ", - написав Зеленський на своїй сторінці в Twitter.

Коментар Офісу президента

Своєю чергою в Офісі президента заявили, що пропозиція Білого дому щодо проведення візиту Зеленського 30 серпня є важливим кроком з реалізації домовленостей, досягнутих під час червневої телефонної розмови лідерів України та США.

"На порядку денному переговорів – насамперед безпекові питання: протидія тривалій агресії Російської Федерації проти України, погіршення ситуації в Чорноморському регіоні та на Донбасі, деокупація Криму, посилення енергетичної безпеки нашої держави та Європи загалом, військова та військово-оборонна взаємодія між Україною та Сполученими Штатами. Буде продовжено обговорення проекту "Північний потік-2" як безпекового виклику для нашої країни та регіону", - повідомили на Банковій.

У Зеленського додали, що очікують від візиту досягнення домовленостей щодо поглиблення стратегічного партнерства між Україною і США в усіх пріоритетних сферах та узгодження пакету спільних проектів та ініціатив у сферах безпеки й оборони, торгівлі, інвестицій, енергетики, клімату, сільського господарства, інфраструктури та цифрової трансформації.

Зустріч Зеленського і Байдена: що відомо

  • 7 червня відбулася телефонна розмова Зеленського і Байдена. Під час розмови Байден запросив Зеленського цього літа відвідати США.
  • 12 липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба уточнив, що Зеленський відвідає Вашингтон для зустрічі Байденом наприкінці липня.
  • На майбутній зустрічі Зеленський планує порушити питання надання Україні ПДЧ у НАТО, підтримку економіки й ситуацію на Донбасі.
  • Згодом ЗМІ повідомили, що Вашингтон пропонує перенести зустріч американського президента Джо Байдена та українського глави Володимира Зеленського на серпень замість липня.
  • Днями тимчасовий повірений у справах США в Україні Джордж Кент заявив, що Зеленський і Байден зустрінуться цього літа, але точна дата поки невідома. "Зараз питання лише в тому, щоб знайти час у розкладі президента Байдена", - зазначив Кент.