Патріарх Кіріл / фото УНІАН

У Дніпрі зберігається загроза реваншу проросійських сил. Причина: надзвичайно потужні позиції Дніпропетровської єпархії РПЦ в Україні та пов’язаних з нею організацій, які брали активну участь у сепаратистських рухах 2014-го року і яким усіляко сприяє міський голова Дніпра Борис Філатов.

Про це розповіли журналісти проекту Україна Selfie в ефірі 24-го каналу.

Журналісти нагадали, що Філатов, який 2015-го прийшов до влади у Дніпрі на патріотичній риториці, за кілька років до обрання отримав грамоту з рук патріарха Кіріла. У документальному фільмі глядачам показали унікальні архівні кадри, як патріарх Кіріл нагороджує Філатова і його тоді ще близького товариша Олександра Вілкула відзнаками  – "за самовіддану працю на благо Російської Православної Церкви". 

Також очільник Дніпра близький до митрополита Іринея (Середнього), керуючого Дніпропетровською Єпархією РПЦ в Україні. Це підтверджується архівною зйомкою. На відео чітко видно, як Іриней (Середній) благословляє Філатова. 

Митрополит Іриней, за словами місцевих, під час Революції Гідності координував діяльність проросійських організацій, зокрема силового крила єпархії - "Катеринославської козацької округи". Тим часом сам Борис Філатов тривалий час був старостою храму РПЦ у Дніпрі – на Золотих Ключах.

Нині Філатов демонстративно відмежовується від свого церковного минулого. Намагається підчистити будь-які згадки про відзнаки від Кіріла, розповідають у Дніпрі. Але він був і лишається вірним парафіянином Російської православної церкви в Україні, переконаний активіст Геннадій Бутенко.

"Коли в неділю збираються люди, то служителі московської церкви проводили серед вірян роботу роз’яснювальну. Не публічно, десь так втиху, щоб вони підтримували Філатова, бо це правильна людина, правильний кандидат у мери", – зазначає Бутенко.  

Журналісти звернули увагу на взаємовідносини Філатова із Православною церквою в Україні. Зауважили: міський голова Дніпра не зацікавлений у розвитку помісної церкви в місті. ПЦУ не отримує земельні ділянки під будівництво нових храмів. Філатов вдається і до прямих образ на адресу владики Симеона, керуючого Дніпропетровської єпархією ПЦУ.

"Філатов дуже часто принижує нашого настоятеля, владику Симеона, і інших священнослужителів. Тому що це людина, яка душею з російською  церквою, а не з українською", – зазначає Геннадій Бутенко.

Зараз Російська православна церква у Дніпрі має потужні позиції, як і 10 років тому, пише 24 канал. Проросійські організації ніхто не розпустив і не переслідує. Зачаїлись, але завжди готові й козачки з "Катеринославської козацької округи", які, за інформацією ЗМІ, тепер мають потужного партнера – охоронну компанію "Леон", власник якої – Михайло Кошляк, депутат обласної ради від ОПЗЖ та давній бізнес-партнер самого Філатова й Геннадія Корбана.