Фруктово-ягідну пастилу роблять із соку різних плодів, додаючи цукор або мед. Деякі господині готують дієтичну пастилу, до складу якої входять тільки фрукти і ягоди, що особливо приємно для дівчат, що стежать за фігурою.
УНІАН розповість, як зробити пастилу на зиму, забезпечивши себе смачним десертом, або приготувати її для вживання зараз.
Белевская пастила - рецепт
- яблука - 800 гр;
- цукор - 170 гр;
- яєчний білок - 1 шт;
- цукрова пудра - 50 гр.
Яблука вимити, обсушити, запекти в духовці 15 хвилин при 180°C. Остудити, відокремити м'якоть від шкірки і кісточок, а потім збити в блендері. Зважити готову масу і на кожні 500 гр пюре взяти 170 гр цукру. Почати збивати пюре міксером, в процесі додаючи білок і цукор, який потрібно всипати поступово, ретельно перебиваючи його віночками. Оптимальний час збивання - близько 10 хвилин. У підсумку ви отримаєте пишну білу масу, схожу на збиті білки.
Далі потрібно відокремити 4 ст.л цієї самої маси і прибрати її в холодильник - вона стане в нагоді пізніше. Деко застелити пергаментним папером і викласти рівним шаром яблучно-білкову масу. Відправити її в духовку і сушити 4-6 годин при температурі 70-80°C (якщо температура буде вище, то замість пастили ви отримаєте безе).
ВАЖЛИВО: сушити пастилу потрібно в духовці з прочиненими дверцятами, щоб волога випаровувалася. Готова пастила забарвиться в кремовий колір і не буде липнути до рук. Висушену пастилу потрібно остудити і витримати протягом 12 годин, а потім зняти з неї папір. Сформувати пастилу, розрізавши пласти на рівні частини і "склеївши" їх між собою яблучної масою, яку ви раніше прибирали в холодильник.
Готову пастилу знову просушити в духовці 1-2 години при температурі 70-80°C з прочиненими дверцятами. Потім залишити десерт на 12 годин, а потім нарізати її порційно і обваляти в цукровій пудрі.
Пастила з вишні
- вишня - 1 кг;
- цукор - 200 гр.
Вишню промити, перебрати, видалити кісточки і обсушити ягоди. Викласти ягоди в каструлю з товстим дном і поставити на середній вогонь, щоб вишні пустили сік. Варити 5-7 хвилин, потім додати цукор і знову варити 15 хвилин, постійно помішуючи. Взяти блендер і подрібнити ягоди з цукром в пюре. Деко застелити пергаментом і викласти на нього вишневе пюре. Сушити пастилу в духовці при 70-80°C 4-6 годин, потім остудити. Готову пастилу згорнути" трубочками" або нарізати смужками.
Пастила зі смородини червоної або чорної
- червона або чорна смородина - 400 гр;
- цукор - 200 гр;
- вода - 20 мл.
Ягоди смородини перебрати, промити і обсушити. Викласти в каструлю з товстим дном, налити трохи води і поставити на вогонь. Варити 5 хвилин, поки ягоди не почнуть лопатися, а потім зняти з плити. Занурювальним блендером подрібнити смородину до стану пюре, за бажанням можна додатково протерти через сито. Додати цукор, перемішати, 30 хвилин варити на плиті, помішуючи.
Деко застелити пергаментом і вилити на нього гаряче пюре. Розрівняти, відправити сушитися в духовку на 3-4 години при температурі 60-80°C. Готову пастилу остудити, розрізати на смужки або згорнути в "трубочки".
Домашня пастила з яблук, меду і кориці
- яблука - 1.5 кг;
- мед - 2 ст. л;
- кориця - 1 ч. л
Яблука промити, видалити кісточки і живці, розрізати на невеликі часточки. Запекти яблука в духовці, щоб вони були повністю м'якими, потім дістати, подрібнити блендером в пюре. У процесі приготування додати корицю, перемішати, потім перекласти масу в каструлю і варити 30 хвилин на середньому вогні. В кінці додати мед і знову перемішати.
Деко для випічки застелити пергаментом і викласти на нього яблучне пюре. Розрівняти лопаткою і відправити в духовку на 6-8 годин, виставивши температуру в 60-80°C. Готову пастилу перевіряти рукою - вона не повинна прилипати. В кінці десерт остудити і покласти в холодильник на 2 дні - остиглий, він буде легше "відставати" від паперу. По закінчення цього терміну нарізати пастилу смужками і згорнути в трубочки.