
10 червня православні віруючі відзначають свято Вознесіння Господнє на честь вознесіння Ісуса на небо через 40 днів після воскресіння. У це свято заведено відвідувати церкву і каятися в скоєних гріхах, а потім збиратися вдома за святковим обідом. У цей день не діє піст і не встановлені харчові заборони. На стіл можна подавати страви з м'яса і птиці, рибу, молочні продукти. Традиційно до свята готують солодку випічку у формі драбини - вона символізує вознесіння Ісуса в небеса.

Пиріг із зеленою цибулею
- Борошно - 1 ст.
- Зелена цибуля - 250 г.
- Яйце - 3 шт.
- Шинка - 200 г.
- Цукор - щіпка.
- Сода - 0.5 ч. л.
- Сметана - 100 мл.
Зелену цибулю дрібно порізати і злегка прим'яти. Окремо збити яйця з сіллю, перцем і дрібкою цукру. У яєчну суміш додати шинку, борошно, соду і сметану. Перемішати і з'єднати з цибулею. Форму для запікання змастити олією, викласти пиріг і запікати 45 хвилин при температурі 200 градусів. Перед подачею нарізати пиріг на красиві скибочки.
Салат із запеченим болгарським перцем і грибами
- Солодкий перець - 4-6 шт.
- Печериці - 10-15 шт.
- Гострий перець - 1 шт.
- Часник - 1-2 зубчики
- Солодкий лук - 1 шт.
- Петрушка і кріп - 0,5 пучка
- Оливкова олія - 3 ст. л.
- Свіжий чебрець, паприка - за смаком
- Винний оцет - за смаком.
Болгарський перець запікати в духовці при 180 градусах до почорніння шкірки. Потім відразу перекласти перець в каструлю і накрити кришкою. Залишити на 15 хвилин. Зняти з перцю почорнілу шкірку. Видалити насіння і крупно нарізати перець. Печериці розрізати на 4 частини і обсмажити на сковороді до готовності.
Змішати гриби з перцем. Цибулю нарізати соломкою, петрушку і часник дрібно порізати. Гострий перець очистити від насіння і внутрішніх перегородок, нарізати соломкою. Посолити і поперчити салат, додати свіжий чебрець і порошок паприки. Полити салат оцтом і залишити на 20 хвилин в холодильнику.

Печиво "драбинка" на Вознесіння
- Борошно - 500 г.
- Дріжджі сухі - 1 упаковка.
- Молоко - 300 мл
- Яйця - 3 шт.
- Вершкове масло - 50 г
- Сіль - щіпка
- Цукор - 8 ст. л.
- Ванільний цукор - 1 п.
- Мак для посипання.
Для опари дріжджі розмішати дріжджі з 3 ст. ложками борошна, ванільним цукром і теплим молоком, поставити в тепле місце на півгодини. Яйця збити з цукром, маслом і дрібкою солі. Решту борошна просіяти гіркою і зробити посередині поглиблення. У поглиблення влити опару, додати яєчну суміш і замісити тісто. Поставити тісто в тепле місце на 2 години.
З готового тіста сформувати печива у формі драбинки з непарною кількістю сходинок. Драбинки викласти на змащене маслом деко, кожну змастити збитим жовтком і маком. Духовку розігріти до 200 градусів і випікати печиво 20 хвилин.
Читайте також інші рецепти: