Меню на Вознесіння 2021 / фото ua.depositphotos.com

10 червня православні віруючі відзначають свято Вознесіння Господнє  на честь вознесіння Ісуса на небо через 40 днів після воскресіння. У це свято заведено відвідувати церкву і каятися в скоєних гріхах, а потім збиратися вдома за святковим обідом. У цей день не діє піст і не встановлені харчові заборони. На стіл можна подавати страви з м'яса і птиці, рибу, молочні продукти. Традиційно до свята готують солодку випічку у формі драбини - вона символізує вознесіння Ісуса в небеса.

Пиріг з цибулею на Вознесіння / фото ua.depositphotos.com

Пиріг із зеленою цибулею  

  • Борошно - 1 ст.
  • Зелена цибуля - 250 г.
  • Яйце - 3 шт.
  • Шинка - 200 г.
  • Цукор - щіпка.
  • Сода - 0.5 ч. л.
  • Сметана - 100 мл.

Зелену цибулю дрібно порізати і злегка прим'яти. Окремо збити яйця з сіллю, перцем і дрібкою цукру. У яєчну суміш додати шинку, борошно, соду і сметану. Перемішати і з'єднати з цибулею. Форму для запікання змастити олією, викласти пиріг і запікати 45 хвилин при температурі 200 градусів. Перед подачею нарізати пиріг на красиві скибочки.

Салат із запеченим болгарським перцем і грибами

  • Солодкий перець - 4-6 шт.
  • Печериці - 10-15 шт.
  • Гострий перець - 1 шт.
  • Часник - 1-2 зубчики
  • Солодкий лук - 1 шт.
  • Петрушка і кріп - 0,5 пучка
  • Оливкова олія - 3 ст. л.
  • Свіжий чебрець, паприка - за смаком
  • Винний оцет - за смаком.

Болгарський перець запікати в духовці при 180 градусах до почорніння шкірки. Потім відразу перекласти перець в каструлю і накрити кришкою. Залишити на 15 хвилин. Зняти з перцю почорнілу шкірку. Видалити насіння і крупно нарізати перець. Печериці розрізати на 4 частини і обсмажити на сковороді до готовності.

Відео дня

Змішати гриби з перцем. Цибулю нарізати соломкою, петрушку і часник дрібно порізати. Гострий перець очистити від насіння і внутрішніх перегородок, нарізати соломкою. Посолити і поперчити салат, додати свіжий чебрець і порошок паприки. Полити салат оцтом і залишити на 20 хвилин в холодильнику.

Печиво "драбинка" / фото istockphoto.com

Печиво "драбинка" на Вознесіння

  • Борошно - 500 г.
  • Дріжджі сухі - 1 упаковка.
  • Молоко - 300 мл
  • Яйця - 3 шт.
  • Вершкове масло - 50 г
  • Сіль - щіпка
  • Цукор - 8 ст. л.
  • Ванільний цукор - 1 п.
  • Мак для посипання.

Для опари дріжджі розмішати дріжджі з 3 ст. ложками борошна, ванільним цукром і теплим молоком, поставити в тепле місце на півгодини. Яйця збити з цукром, маслом і дрібкою солі. Решту борошна просіяти гіркою і зробити посередині поглиблення. У поглиблення влити опару, додати яєчну суміш і замісити тісто. Поставити тісто в тепле місце на 2 години. 

З готового тіста сформувати печива у формі драбинки з непарною кількістю сходинок. Драбинки викласти на змащене маслом деко, кожну змастити збитим жовтком і маком. Духовку розігріти до 200 градусів і випікати печиво 20 хвилин.

Читайте також інші рецепти: