
Окрошка - це холодний суп із квасу з різною зеленню, овочами і дрібно нарубаним м'ясом або рибою.
Деякі господині додають у неї варену ковбасу або зовсім обходяться тільки овочами.
Чудова страва в спекотну літню погоду. Слід тільки враховувати, що окрошка не зберігається довго, як звичайний суп у холодильнику.
Інгредієнти:
- Квас - 1 л
- Кип'ячена холодна вода - 1 л
- Курячі яйця - 4 шт.
- Картопля - 4 шт.
- Огірок - 4 шт.
- Сметана - 8 ст. л.
- Пучок зеленої цибулі
- Пучок кропу
- Сіль - 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Цибулю дрібно подрібнити. Кріп дрібно подрібнити. Огірки розрізати вздовж на 4 частини й тонко подрібнити на пластинки.
Картоплю відварити, нарізати невеликими кубиками. Яйця також відварити і накришити.

Цибулю розтерти з 0,3 ст. л. солі, вона має пустити сік. Так вона розкриває свій аромат і позбавляється гіркоти.
З'єднати цибулю, огірки, кріп, картоплю, яйця. Залити суміш 1 л квасу. Додати близько 1 л води (перевареної та охолодженої), вода додається для пом'якшення насиченого та різкуватого смаку квасу.
Додати 8 ст. л. сметани та сіль за смаком.
Корисні поради:
Щоб ця страва, яку ще називають холодним супом, вийшла смачною, дуже важливо правильно подрібнити всі її основні складові компоненти.

Читайте такожКрем-суп із пельменями: рецепт смачної стравидля окрошки краще вибирати розсипчастих сортів і варити її слід нечищеною.
Окрошка стане ще ароматнішою, якщо зелень дрібно нашаткувати і розтерти з сіллю.
Коли наша окрошка готова, обов'язково дайте їй настоятися деякий час, поставивши каструлю з супом у холодильник.
Якщо будете додавати м'ясо в окрошку, то бажано вибирати нежирне. Оптимально підійде яловичина, яку відварюють і дають стекти з неї бульйону, використовуючи друшляк.