
Цвітна капуста має велику кількість необхідних людині речовин. До того ж, вона знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, покращує роботу мозку і допомагає боротися із зайвою вагою. Тож страви з цвітної капусти в мультиварці або духовці - чудовий варіант для тих, хто худне.
Раніше ми розповідали, що приготувати з білих грибів.
Цвітна капуста в клярі
- Капуста цвітна - 1 качан (300-500 г).
- Яйця - 3-5 шт.
- Борошно - 2-4 ст.л.
- Сіль - 1-1,5 ч.л.
- Перець чорний мелений - 0,25-0,5 ч.л.
- Олія рослинна або вершкове масло - 100-150 мл.
Качани цвітної капусти надрізати хрестоподібно внизу по качану. Закип'ятити воду, посолити, відварити капусту 7-8 хвилин, потім відкинути на друшляк. Приготувати кляр - збити яйця із сіллю та перцем. Поступово додавати борошно, постійно перемішуючи.
Капусту порізати, розібрати на шматочки. Кожен шматочок вмочити в кляр і викласти на розігріту сковороду. Обсмажувати цвітну капусту 3-5 хвилин до золотистого кольору.
Цвітна капуста в сметанно-часниковому соусі

- Капуста цвітна - 500-600 г (1 качан середнього розміру).
- Сметана жирністю 10-20% - 100 г.
- Часник - 1 зубчик.
- Яйце - 1 шт.
- Сир твердий - 60 г.
- Сіль - 1 ч. л + щіпка (за смаком).
- Перець свіжомелений (суміш перців) - за смаком.
- Петрушка свіжа (для подачі) - 4 гілочки.
Цвітну капусту промити, розібрати на суцвіття. Закип'ятити 1.5-2 л. води і посолити. Варити капусту 3 хвилини, потім відкинути на друшляк і дати охолонути.
Читайте такожЩо приготувати на обід швидко і недорого: оригінальні ідеїдуховку до 180°C. Очистити часник, подрібнити, з'єднати в мисці зі сметаною, яйцем і спеціями, посолити, перемішати соус.
Обваляти капусту в соусі з усіх боків і викласти у форму для запікання. Поверх неї вилити соус, зверху посипати натертим сиром. Запікати страву в духовці 20 хвилин за 180°C. Наприкінці посипати запечену цвітну капусту дрібно нарізаною петрушкою.
Цвітна капуста тушкована з овочами
- Капуста цвітна - 430 г.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт. (100 г).
- Перець болгарський - 1 шт. (190 г).
- Морква - 1 шт. (70 г).
- Паста томатна - 30 г.
- Молоко - 70 мл.
- Сіль - 1/2 ч.л.
- Перець чорний мелений - на кінчику ножа.
- Олія рослинна - 2 ст.л.
- Каррі - 1/4 ч.л.
- Паприка мелена - 1/4 ч.л.
- Зелень свіжа (для подачі, за бажанням) - за смаком.
Цибулю і моркву очистити, цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на тертці. У перцю видалити серцевину, нарізати смужками. Цвітну капусту промити та розділити на суцвіття. Розігріти на сковорідці олію, викласти цибулю, моркву і перець, обсмажувати 10 хвилин до готовності.
Після закінчення цього часу влити молоко і томатну пасту, довести до кипіння, тушкувати протягом однієї хвилини. Додати цвітну капусту, перемішати. Накрити кришкою і знову тушкувати 10-15 хвилин, поки капуста не стане м'якою. Посолити, поперчити, перемішати і готувати ще 2-3 хвилини.
Читайте також: