Міністерство внутрішніх справ вивчає можливості для демонополізації ринку виготовлення закордонних паспортів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр внутрішніх справ України Юрій ЛУЦЕНКО сьогодні на прес-конференції в Кабінеті міністрів.

«Зараз ми будемо проводити пошуки інших підприємств, які мають технічні можливості для виготовлення закордонних паспортів для того, щоб припинити монополію, що веде до достатньо серйозного подорожчання закордонних паспортів», - сказав Ю.ЛУЦЕНКО.

Відео дня

Міністр нагадав, що за прем’єрства Віктора ЯНУКОВИЧА парламент та уряд ухвалили рішення про необхідність друку в закордонному паспорті полікарбонатної сторінки. Монопольне право на виготовлення паспортів знаходиться у компанії ЄДАПС, що, за словами міністра, перебуває під контролем депутата з Партії регіонів Василя ГРИЦАКА.

«Ми не можемо поки відмовитися від полікарбонатної сторінки, поки таке рішення не скасує в тому числі парламент. Але виготовляти паспорт необхідно з ретельним вивченням інших потенційних конкурентів на цьому ринку», - пояснив він.

За словами Ю.ЛУЦЕНКА, зараз МВС вивчає пропозиції, надані німецькою, ізраїльською, італійською компаніями. Міністр додав, що зараз ЄДАПС зупинив виготовлення закордонних паспортів через судовий спір у зв’язку з недофінансуванням робіт у грудні 2009 року. «Вони дійсно мають отримати кошти згідно з угодою, але це не означає, що вони можуть диктувати умови», - підкреслив Ю.ЛУЦЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, 4 січня, консорціум «ЄДАПС» розповсюдив заяву, в якій звинуватив уряд у розтраті грошових коштів, що були передбачені на виготовлення паспортів і інших державних документів.

У консорціумі заявили, що така ситуація протягом минулого року ”склалася через те, що урядовці – перший віце-прем`єр-міністр України Олександр ТУРЧИНОВ, заступник міністра Кабінету міністрів Сергій ЧЕБОТАР і ряд інших «розкрадають гроші з державного бюджету».

У той же час в ЄДАПСі запевнили, що консорціум, «щоб не зламати людям плани на новорічні і різдвяні свята”, у грудні 2009 року, ”не одержуючи ані копійки від держави, за власні гроші виконував узяті перед громадянами України зобов`язання. І відвантажував на адресу МВС та інших держвідомств відповідні бланки документів, захисні елементи до них, здійснював обслуговування автоматизованих систем державного документообігу».

У консорціумі заявили, що в ситуації, що склалася, вимушені зупинити свою роботу.