Хокінг перед польотом у невагомість 25 квітня 2007 року / REUTERS/Charles W Luzier/File Photo

Фізик-теоретик Стівен Хокінг, який помер минулого тижня, незадовго до смерті виклав в мережу свою останню роботу, присвячену можливості існування паралленьных всесвітів.

Читайте такожПомер відомий фізик Стівен Хокінг

Стаття була викладена в архів електронних препринтів, і в останнє правки в неї були внесені 4 березня, за 10 днів до смерті вченого.

Відео дня

Стаття під назвою "A Smooth Exit from Eternal Inflation" написана у співавторстві з Томасом Хертогом з Левенського католицького університету, і, за даними Sunday Times, буде опублікована після рецензування в одному з провідних журналів".

Робота закладає теоретичну основу та математичний апарат, який може бути використаний в майбутньому для експериментального доказу гіпотези множинних всесвітів. Це може бути зроблено шляхом відправки нової космічної місії, яка шукатиме певні характеристики мікрохвильового випромінювання в космосі.

За словами Хертога, робота покликана "перетворити ідею мультиверса в перевіряючу наукову конструкцію". За словами автора, він особисто зустрічався з Хокінгом для обговорення останнього варіанту статті.