Температура фронту сягає 30 мільйонів кельвінів / фото Chandra X-ray Observatory

Група астрономів із США і Німеччини вивчила спіральну газову систему у галактичному скупченні Персея — одному з найбільших об'єктів у Всесвіті. Виявилося, що вона містить стійкий холодний фронт, подібний до аналогічного явища в атмосфері Землі, розміром у два мільйони світлових років, який існує більше п'яти мільярдів років.

Про це пише видання Science Alert.

Читайте такожНаша Галактика розширюється щосекунди: вчені пояснили, чому

Відео дня

Дослідники показали, що температура фронту сягає 30 мільйонів кельвінів (До), а навколишніх областей — 80 мільйонів К. По мірі віддалення від центру галактичного скупчення, де знаходиться галактика з активним ядром NGC 1275, фронт розпався на дві частини, але залишився виразним. На думку астрономів, його розмиттю в присутності хвиль стиснення і розширення та турбулентності перешкоджають сильні магнітні поля.

Холодний фронт був сформований в результаті зіткнення скупчення Персея з іншими галактичними кластерами меншого розміру. При цьому гравітаційне тяжіння великого кластера притягує інших до свого центру, в результаті чого газ почав завихрюватися, утворюючи спіральну структуру з холодними і гарячими областями, які чергуються.