Ілюстрація / REUTERS

Співробітники компанії Google підписали відкритий лист до керівництва проти запуску цензурованої версії пошуковика в Китаї.

Проект пошукового додатка під назвою Dragonfly накладає обмеження на можливості пошуку, повідомляє "Новое время"  із посиланням на Gizmodo.

Повідомляється, що Project Dragonfly пов'язує запити з телефонними номерами користувачів, за якими, як попереджає Amnesty International, може вестися більш ретельний нагляд.

Відео дня

Група співробітників опублікувала відкритий лист, закликавши свого роботодавця скасувати плани по запуску цензурованої версії пошуковика Dragonfly в Китаї. Відзначається, що свої підписи поставили люди, які займають керівні пости в корпорації. Крім того один із співробітників закликав Сенат США ретельно вивчити Dragonfly.

Зараз вже сотні співробітників публічно підписали лист. Триваюча розробка та розгортання Dragonfly в очах цих незгодних "змусить Google підтримати пригнічення і порушення прав людини" і створить прецедент для того, щоб компанія побудувала аналогічні драконівські інструменти для інших іноземних держав.

Читайте такожGoogle представив новий захист від фейкових новин

"Багато хто з нас погодилися на роботу в Google з урахуванням цінностей компанії, включаючи її попередню позицію щодо цензури і спостереження в Китаї, а також розуміння того, що Google є компанією, яка ставить свої цінності вище свого прибутку. Після року розчарування, в тому числі в проектах Project Maven, Dragonfly і підтримки з боку Google для порушників, ми більше не вважаємо, що це та ", - йдеться в листі співробітників Google.

Представник Google відмовився від коментарів з цього питання, але додав, що "ми багато років інвестуємо в китайських користувачів, починаючи з розробки Android, за допомогою мобільних додатків, таких як Google Translate and Files Go, і наших інструментів для розробників. Але ми не близькі до запуску пошукового продукту в Китаї".

Проте, ще в жовтні 2018 року гендиректор Google Сундар Пічаї вперше визнав, що компанія працює над проектом Dragonfly - інтернет-пошукачем з вбудованими інструментами цензури для китайського ринку. Він додав, що Dragonfly буде надавати послуги інтернет-пошуку набагато краще, ніж вже представлені на китайському ринку пошуковики.