З 52 скелетів, датованих приблизно IV століттям нашої ери, "нормально" поховані тільки 17 \ ARCHAEOLOGICAL SOLUTIONS

В англійському графстві Саффолк археологи натрапили на загадкове поховання давньоримських часів: у більшості похованих там людей голови чомусь відділені від тулуба.

Читайте такожУ Помпеях знайшли останки коня в упряжці

На стародавнє кладовище натрапили випадково при будівництві будинку. Ученим давно відомо, що містечко Грейт-Уелнетем виросло на місці римського поселення, заснованого ще в I столітті. Однак грунт там переважно піщаний, так що добре збережені останки неабияк здивували археологів, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

З 52 скелетів, датованих приблизно IV століттям нашої ери, "нормально" поховані тільки 17. У решти черепи акуратно покладені поруч з тілом або між ногами а деякі і зовсім поховані окремо від решти скелета.

Логічно було б припустити, що останки належать, наприклад, страченим злочинцям або вбитим у бою ворогам. Однак серед похованих є не тільки чоловіки, але й жінки і діти різного віку - судячи з усього, це були звичайні місцеві жителі.

Зазвичай стародавні римляни ховали своїх померлих приблизно так само, як це робимо ми. Небіжчика одягали в парадний одяг, акуратно укладали на спину і закопували - нерідко разом з якимись важливими або символічними для нього прикрасами або предметами побуту.

Як розповів археолог Ендрю Пічі, який бере участь у розкопках, на давньоримському цвинтарі можна знайти кілька "неправильних" могил, що відрізняються від загальної традиції. Але такі могили - все ж виключення, а в саффолкському похованні їх явно більшість.

"Кладовища, де так багато "неправильних" могил, зустрічаються дуже рідко - їх не більше трьох-чотирьох на всю країну. А тут таких могил так багато, що, здається, для місцевих мешканців це була звичайна практика", - говорить він.

У Саффолку і оточуючих графствах відомо чимало давньоримських кладовищ, однак на жодному з них безголових небіжчиків не знаходили. Так що це навряд чи можна вважати місцевою традицією, і впевнено пояснити загадкову знахідку археологи поки не можуть.

Попередній аналіз останків показав, що голови були відокремлені від тіл вже після смерті. Їх акуратно відпилювали спереду, трохи нижче щелепи - на відміну від страчених злочинців, які склали голову під ударом шаблі чи сокири.

Одне з можливих пояснень полягає в тому, що місцеві жителі могли належати до одного з римських культів, за яким голову вважали частиною душі - і, можливо, обезголовленні тіла після смерті були частиною місцевого релігійного ритуалу поховання.

У решти черепи акуратно покладені поруч з тілом або між ногами \ ARCHAEOLOGICAL SOLUTIONS

Не можна виключати і той варіант, що на цьому цвинтарі поховані раби, привезені здалеку, або просто вихідці з далеких культур, які принесли з собою власні язичницькі ритуали, не властиві римлянам.

Зараз вчені детально вивчають знайдені кістки, щоб підтвердити або спростувати ці й інші версії.

Поки що очевидно, що більшість похованих - середнього віку і старші, хоча серед обезголовлених є зовсім маленька дитина і ще двоє дітей приблизно 9-10 років.

Розвинена грудна клітка і широкі плечі дозволяють припустити, що при житті люди займалися сільським господарством. А поганий стан зубів - те, що вони непогано харчувались, у тому числі і солодощами.