В супутниковій системі ЄС Galileo стався збій / фото ESA–Pierre Carril, 2014

Глобальна європейська навігаційна супутникова система Galileo відключена з четверга.

Про це йдеться на сайті оператора системи Європейського сервісного центру Galileo, передає Європейська правда.

Попередньою причиною перерви у роботі назвали "технічний інцидент, пов'язаний з наземною інфраструктурою". Для аналізу точної причини збою створено спеціальну комісію.

Відео дня

Оператор додав, що його пошуково-рятувальна служба залишалася в робочому стані. Ця служба використовується для визначення місця розташування людей, що потрапили у скрутне становище, наприклад, на морі чи в горах, та потребують допомоги.

Читайте такожВ Ізраїлі російських військових звинуватили в збоях GPS в аеропорту Тель-Авіва

Galileo все ще перебуває у пілотній стадії, у наступному році система повинна бути повністю введена в експлуатацію. Під час цієї пілотної фази сигнали Galileo використовуються в поєднанні з іншими супутниковими навігаційними системами, що дозволяє виявляти технічні проблеми до того, як система почне працювати повноцінно.

Проєкт вартістю 10 мільярдів євро є альтернативою американському GPS.

Нагадаємо, церемонія запуску європейської супутникової навігаційної системи Galileo відбулася в Брюсселі у грудні 2016 року.

Створення Galileo почалося в 1999 році, загальний бюджет системи до 2020 року складає понад 10 мільярдів євро. Перші супутники були запущені на орбіту в 2011 році.

Творці системи переконані, що з повноцінним угрупуванням у 24 супутники Galileo дозволить визначати місце розташування на землі з точністю до одного метра, що в кілька разів перевищує якість американської GPS. Для підвищення точності в європейських супутниках використовували атомні годинники з похибкою не більше однієї мільярдної частки секунди.