REUTERS

Представники інституту Knight First Amendment, що займається захистом свободи слова, подали до федерального суду Манхеттена позов щодо президента США Дональда Трампа за блокування користувачів Twitter.

Читайте також"Проти брехні і Трампа": вчені по всьому світу проводять марші за науку (фоторепортаж)

Позов поданий від імені семи користувачів соціальної мережі, які стверджують, що Трамп забанив їх за критику в свою адресу і тим самим порушив першу поправку конституції США, повідомляє агентство Рейтер.

Відео дня

Як підкреслюється в позовній заяві, аккаунт Трампа в Twitter є "публічним майданчиком для обговорення", з якого можна видаляти людей через їхні погляди і переконання. Заблоковані Трампом користувачі не можуть читати і коментувати його повідомлення в соцмережі, повідомляє Русская служба BBC.

"Перша поправка застосовується до інтернет-форуму таким же чином, яким вона застосовується до міських зборів і відкритих засідань шкільних рад, - цитує заяву глави Knight First Amendment агентство Блумберг. - Білий дім діє незаконно, крім людей з цього обговорення просто за те, що вони не згодні з президентом".

Представники інституту вимагають, щоб суд визнав блокування користувачів антиконституційною, а також зобов'язав Трампа розблокувати доступ до його облікового запису і оплатити гонорари адвокатів.

Трамп активно користується Twitter. Він завів аккаунт в соціальній мережі в 2009 році і з тих пір опублікував у ньому понад 35 тисяч повідомлень. В даний час у Трампа більше 33 мільйонів підписників.