Ракета стартувала опівночі за київським часом / фото facebook.com/ulalaunch

У Каліфорнії стартувала ракета-носій Delta IV із засекреченим супутником зв'язку NROL-47 Національного розвідувального управління США.

Трансляція запуску велася на сайті компанії United Launch Alliance (ULA), якій належить ракета, передає Дождь.

Читайте такожУ SpaceX прокоментували інформацію ЗМІ про втрату секретного супутника США

Ракета стартувала ввечері 12 січня (00:11 13 січня за київським часом) із військової бази в Ванденберзі. При цьому запуск ракети двічі відкладався спочатку через погодні умови, потім з технічних причин.

Замовником запуску супутника є Національне розвідувальне управління США, діяльність якого засекречена.

"Місія NROL-47 стала першим запуском ULA в 2018 році і 27-им запуском для Національного розвідувального управління", - йдеться в повідомленні компанії.

Ракета-носій Delta IV має три двигуна і здатна доставляти на орбіту вантаж масою приблизно до 29 тонн.

Як пише РБК із посиланням на портал Nasa Spaceflight, велика частина деталей місії NROL-47 залишається засекреченою. Тим не менш, дізнатися частину інформації про супутник можливо виходячи з параметрів його орбіти. Запуск ракети проводився з військової бази в Вандерберзі, яка використовується для виведення в космос апаратів із високим кутом нахилу орбіти і ретроградним (спрямованим проти обертання Землі) напрямком руху навколо планети. Подібні орбіти зазвичай використовуються супутниками оптичного спостереження. Ще один можливий варіант передбачає, що NROL-47 є супутником радіолокаційної розвідки типу Topaz.